avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

va rog spunetimi si mie toti pasii care trebuie facuti in cazul in care ajung la partaj cu fosta sotie.multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:46, 25 August 2011
Primul si cel mai important pas e sa consultati un avocat din zona unde se va judeca partajul, sa ii spuneti ce bunuri aveti, cat pretinde sotia, cat pretindeti dvs., daca ati incercat o intelegere amiabila ( caz in care puteti sa va adresati direct unui notar, care va face un partaj voluntar), sa calculeze apoi, potrivit inventarului facut de dvs, costurile unui astfel de proces, compus din taxa de timbru, onorariu avocat , onorarii expertize evaluatoare ale bunurilor si impartirii bunurilor.
Cam astia ar fi pasii pana la depunerea actiunii. Odata inceput procesul, vorbim de o alta poveste, pe care v-o va povesti avocatul dvs., capitol cu capitol.

In cazul unui partaj se va efectua o expertiza tehnica in ceea ce priveste imobilul, iar bunurile mobile vor fi indicate, evaluate si de preferinta impartite de comun acord intre sot si sotie in functie de contributia fiecaruia, desi sunt socotite bunuri comune (afara de cele proprii, bineinteles). Unul dintre d-voastra va ramane cu casa, fiind obligat sa plateasca celuilalt o sulta; daca cel in sarcina caruia cade obligatia de a achita sulta, nu poate face acest lucru, se va ajunge la executare silita, urmand in final scoaterea la licitatie (de regula sub pretul pietei) a casei ramase unuia dintre d-voastra si impartirea banilor cu respectarea cotei parti stabilita de instanta. Partajul se timbreaza cu 3% din valoarea masei partajabile, iar in cazul unei tranzactii pana la primul termen, taxa de timbru se restituie.
daca nu va intelegeti asupra modului de impartire al bunurilor atunci va trebui sa promovati actiune de partaj in instanta si va trebuie facuta expertiza.
sdianaviolina a scris:

Primul si cel mai important pas e sa consultati un avocat din zona unde se va judeca partajul, sa ii spuneti ce bunuri aveti, cat pretinde sotia, cat pretindeti dvs., daca ati incercat o intelegere amiabila ( caz in care puteti sa va adresati direct unui notar, care va face un partaj voluntar), sa calculeze apoi, potrivit inventarului facut de dvs, costurile unui astfel de proces, compus din taxa de timbru, onorariu avocat , onorarii expertize evaluatoare ale bunurilor si impartirii bunurilor.
Cam astia ar fi pasii pana la depunerea actiunii. Odata inceput procesul, vorbim de o alta poveste, pe care v-o va povesti avocatul dvs., capitol cu capitol.

Da, asa trebuie sa procedati daca nu doriti sa intrati haotic in proces si sa spuneti apoi ca justitia este corupta.
Trebuie sa va exercitati dreptul la aparare ( la informare juridica prin avocat si daca doriti si va permiteti sa va si angajati avocat)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere in instanta impartirea taxei de partaj cu fosta sotie? DoruD DoruD Am divortat si sotia nu vrea sa facem un partaj prin buna intelegere asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta. In cazul acesta mi se pare normal sa-mi ... (vezi toată discuția)
Partaj ginaelena ginaelena sunt divortata, am un minor incredintat spre crestere , partajul nu l-am facut cu fostul sot. avem bunuri cumparate in timpul casatoriei.o sa se imparta in mod ... (vezi toată discuția)
Succesiune Alin_Cosmin Alin_Cosmin 1.care sant pasii ce tr urmati pentru a deschide proces de succesiune dupa frate fara copii dar cu sotie in viata?2.cam ce costuri prevede un astfel de proces ... (vezi toată discuția)