avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza venitul (din salariu din CM + ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza venitul (din salariu din CM + venituri din PFA) in perioada concediului de sarcina si lauzie?

sunt insarcinata in 4 luni jumatate si lucrez la o firma de un an si jumatate. In luna mai firma a decis sa faca ceva economii din taxele platite la stat asa ca m-au facut pe mine si 80% din colegii mei PFA (persoana fizica autorizata). Mi-au micsorat salariul in cartea de munca la minimum pentru cei cu studii adica 1200 lei brut iar restul banilor pe care ii primeam de obicei mi pe baza unui contract prestari servicii ca PFA. Trebuie sa mentionez ca tot firma se ocupa de contabilitatea PFA-ului cu conditia ca imi platesc doar impozitul pe venit (16%), Sanatatea(5,5%) si Contributie concedii medicale(0,85%). Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. In concediul de sarcina si lauzie (126 zile) ce venit voi avea? din ce venituri mi se calculeaz indemnizatia si cum anume? Se vor lua in considerare veniturile ca PFA?
2. Aceeasi intrebare pentru concediul de ingrijirea si cresterea copilului de 2 ani.

Am intrebat in mai multe parti si am auzit pareri diferite. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns competent.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mihaela878 , utilizator 11:12, 15 Septembrie 2009
1. Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical si este suportata integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

2. La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
In categoria veniturilor profesionale care se iau in calcul pentru indemnizatie pentru CIC intra si veniturile obtinute in calitate de PFA.
Multumesc pentru raspuns insa nu sunt lamurita daca pentru concediul de prenatal si postnatal se vor lua in considerare si veniturile ca PFA avand in vedere ce taxe plateste firma pentru PFA. Si procentul de 85% se aplica l veniturile nete sau brute neimpozabile? stiti cumva formula de calcul?
As vrea sa stiu daca se merita sau nu sa intru mai devreme in concediul prenatal sau sa mai merg la serviciu.

Multumesc
Baza de calcul a indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuţia individuală de asigurări sociale în lunile respective
Eu am inteles ca se calculeaza ca 85% din media veniturilor din ultimile 12 luni dar situatia mea este mai complicata. Am venituri din 2 surse: salariul din cartea de munca si venituri ca PFA unde nu se platesc toate darile ci doar impozitul pe venit (16%), Sanatatea(5,5%) si Contributie concedii medicale(0,85%).

Daca se pricepe cineva poate sa imi spuna daca in cazul acesta se iau in considerare si veniturile ca PFA?


Si eu stiu ca se considera media veniturilor lunare din ultimele 12 luni.
Ordonanta adoptata de Guvern modifica OUG nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, si prevede faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
Am venituri si eu din doua surse, PFA si conventie civila si stiu ca ambele imi vor fi luate in considerare.
Daca poate cineva elucida dilema bazei pentru calcul, ultimele 12 sau 6 luni, va rog sa o faceti.
Cu multe multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediul pentru cresterea copilului shumy shumy Buna seara am si eu 3 intrebari la dvs: 1) cum se calculeaza salariul prenatal de 85%? Din salariul care este trecut in cartea de munca sau din cel pe ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie crestere copil Laura Marica Laura Marica Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: Intentionez sa raman insarcinata anul acesta si vreau sa stiu care sunt conditiile de ... (vezi toată discuția)