avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj divort

Sunt administrator la un srl. Ce pretentii poate emite sotul meu in caz de divort de la mine sau de la firma al carui adminstrator sunt(patronul nu imi este nici ruda nici altceva) si in ce mod pot dobandi niste bunuri care sa fie doar ale mele ,va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:51, 23 Februarie 2017
Dvs administrati un patrimoniu care nu va apartine, sotul nu are ce pretentii sa emita.
Prin donatie / mostenire puteti dobandi bunuri proprii sau prin plsts cu bani care sunt proprii.
Mai puteti prin schimbarea regimului matrimonial in cel al separatiei de bunuri.
Ce vreti sa dobanditi de fapt ?
Regimul matrimonial legal cuprinde bunurile dobandite de soti, pe parcursul relatiei maritale, excluzand categoria bunurilor proprii ale fiecaruia dintre soti.

Regimul se aplica in ipoteza in care viitorii soti nu aleg regimul separatiei de bunuri ori regimul comunitatii conventionale.

Regimul separatiei de bunuri este definit prin faptul ca fiecare dintre soti este proprietar asupra bunurilor sale, pe care le detine efectiv, cat si in ceea ce priveste bunurile pe care le-ar achizitiona pe parcursul relatiei maritale.

La momentul ca se procedeaza la alegerea regimului separatiei de bunuri, se intocmeste un inventar, in ceea ce priveste bunurile mobile dobandite de fiecare dintre soti, anterior incheierii casatoriei.

Regimul comunitatii conventionale asigura posibilitatea de a restrange ori de a largi comunitatea de bunuri, derogand de la regimul comunitatii legale.



In conformitate cu art. 313 alineatul 1 din Codul civil, intre soti regimul matrimonial produce efecte numai din ziua incheierii casatoriei.

In conformitate cu articolul sus citat, regimul matrimonial inceteaza prin constatarea nulitatii, anularea, desfacerea sau incetarea casatoriei.

Momentul incheierii casatoriei este acela cand ofiterul de stare civila constata existenta consimtamantului viitorilor soti si ii declara casatoriti (articolul 289 din Codul civil).

In conformitate cu art. 385 din Codul civil, in raporturile dintre soti, in cazul divortului, regimul matrimonial inceteaza la data introducerii cererii de divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune fiind căsătoriți Sabie alyna Sabie alyna Bună ziua doresc sa fac o intrebare, Eu sunt căsătorită de 4 ani de zile si inainte de căsătorie primaria unde sa facut căsătoria nia cerut sa ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)
Important: momentul modificarii regimului nostru matrimonial? Adrian Serban Adrian Serban O intrebare foarte importanta nu numai pentru mine: cand este plauzibil sa intre in vigoare Noul Cod Civil? Da, stiu ca Noul Cod Civil intra in vigoare la ... (vezi toată discuția)