Am o mică „speță” pe care aș vrea să o supun atenției dvs. Sună cam așa: societatea X din România importă un bun dintr-un stat UE pe care îl vinde societății Y tot din România. Prețul contractului este stabilit în euro, făcându-se precizarea că este stabilit DDP (de ex., „prețul bunului va fi de 10.000 euro DDP”). Societatea X când întocmește factura fiscală societății Y nu evidențiază (și, implicit, nu colectează) TVA-ul, făcând mențiunea pe factură „scutit cu drept de deducere”. Toate bune și frumoase până când vine un control al Gărzii Financiare la societatea X. În urma controlului inspectorii stabilesc că societatea X nu avea dreptul să emită factura fiscală fără a evidenția (și colecta) TVA-ul aferent, mențiunea „scutit cu drept de deducere” făcându-se nejustificat. Prin urmare, inspectorii fiscali stabilesc că societatea X trebuia să colecteze și să achite TVA-ul pentru bunul vândut. Societatea X plătește TVA-ul la stat. Acum vin întrebările:
1. Poate societatea X (vânzător) să mai recupereze de la cumpărător (societatea Y) TVA-ul plătit pentru acel bun? (din câte știu eu TVA-ul se plătește de beneficiarul final al bunului și, prin urmare, el cade în sarcina societății Y). Indiferent de răspuns, aș dori, dacă se poate, să argumentați. Precizez că vânzarea s-a realizat la sfărșitul anului 2007, iar inspecția Gărzii Financiare a venit după un an de zile, plata TVA-ului realizându-se la începutul anului 2009.
2. În cazul unui răspuns afirmativ, care ar fi temeiul pentru care societatea X cere societății Y plata TVA-ului plătit de prima societate pentru bunul vândut celei de-a doua societăți?#-o
3. Faptul că TVA-ul este o obligație legală (instituită prin Codul Fiscal) și care nu poate fi negociat (diminuat/majorat) de către părți poate constitui temei pentru recuperarea acestuia, deși în contract nu exista vreo clauză de genul „prețul nu include TVA”. Cumpărătorul nu se poate apăra spunând: „păi după ce plătesc o sumă de bani pentru un bun pe care mi l-ai vândut acum doi ani, vii acum și îmi ceri încă 19% din preț?”. Ar avea și el dreptate?:-/
Din cele expuse de dumneavoastra, inteleg ca ati achizitionat dintr-un stat membru UE, marfa in vederea revanzarii. De asemeni inteleg ca marfa va fost facturata fara TVA, deci ati aplicat taxare inversa la achizitie. Dar la revanzare, ca orice marfa vanduta in Romania, trebuia sa colectati TVA si nu ati facut-o.
Va recomand stornarea facturii initiale si refacturarea acesteia. Aceasta insa nu poate obliga cumparatorul dvs. sa va plateasca valoarea TVA daca in contract pretul este ferm si este cel platit.
Personal, il vad vinovat pe cel care nu a stiut sa intocmesca corect factura(nu pe cel care a scris-o, ci cel care trebuia sa verifice corectitudinea intocmirii ei). Mi se pare ca sunt carente mari la nivelul societatii, daca cel care se ocupa de evidenta financiar contabila, nu a stiut cum trebuie intocmita factura si nu a realizat ca e gresit intocmita un an de zile.
Cumparatorul poate fi de acord cu stornarea facturii si intocmirea alteia cu TVA, dar la aceeasi valoare, daca in contract nu s-a stipulat ca pretul este fara TVA.
Conditia DDP - loc livrare cu taxe incluse, rezulta din punct de vedere comercial ca sunteti cumparator-revanzator (intermediar) la o tranzactie in care conform conditiei INCOTERMS - destinatarul si cumparatorul final trebuie sa plateasca toate taxele inclusiv TVA-ul.