buna ziua! am si eu urmatoarea speta;
-contract de vanzare-cumparare imobil , vanzator persoana juridica, cumparator persoana fizica;
-pret cf contract ce include si tva
-s-a intocmit factura cu tva; ulterior si-au dat seama ca au tva mare de plata
mentionez ca nu au depus notificare la finante prin care sa-si exercite optiunea de taxare
imobilul a fost achizitionat fara tva si nu este nou
intrebare: aveau obligatia sa storneze factura si sa factureze fara tva daca nu au depus notificarea sau au tva de plata? multumesc pt raspuns
da stiu, ca pare neclara! dar asa s-a intamplat au facturat cu tva(conform contract) nu stiu daca din nestiinta sau din alt motiv; problema e ca s-au desteptat si ssi-au dat seama ca au de plata un tva pe care acum nu si-l mai doresc;intrebarea mea este daca ma pot folosi de normenle metologice 41 la art. 141 alin 3 cod fiscal adica sa le recomand stornarea facturii initiale si sa factureze fara tva(dar contractul contine tva),in conditiile in care nu si-au exprimat optiunea la finante pt.taxare,am inteles din codul fiscal ca aceasta optiune inregistrata la finante ar fi o conditie esentiala de a putea factura cu tva in cond in care cf 141 alin 2 lit f , cladirea e scutita de tva(pe care ei l-au facturat cu tva); stiu ca e greu de inteles cum cineva se incarca cu obligatii de plata cand legea iti spune ca poti fi scutit sper ca am putut explica mai bine multumesc!
depunerea acestei notificari este permisa si ulterior emiterii facturii, chiar si in timpul inspectiei fiscale, deci nu e o problema ca nu s-a depus inainte de facturare.
contractul contine tva in ce sens?
de ex: pretul imobilului este de X inclusiv tva? sau pretul imobilului este X + tva in suma de Y?
pretul contractului ese 100 lei(din care tva 20);ei au facturat vanzarea cu tva; si-au dat seama ca nu mai vor sa plateasca tva, si nu l-au cuprins in decontul lunii respective; nici n-au stornat factura;in urma controlului s-a stabilit tva de plata , ei l-au contestat, afirmand ca operatiunea era scutita de tva; aici e paradoxul ca ei au facturat cu tva si apoi, nu stiu si-au dat seama ca e scutita nu inteleg, problema e ce mai pot face ei/? multumesc
din pacate nu mai pot face nimic.
contractul este legea partilor, iar daca in contract este stipulata valorea tva, atunci trebuie platita catre bugetul de stat intrucat a fost incasata de la cumparator.
prin stipularea valorii tva in contract se considera ca s-a optat pentru taxarea livrarii, chiar daca nu s-a depus notificare la organul fiscal, aceasta fiind permisa si ulterior, asa cum am aratat mai sus.
acum fie vorba intre noi, societatea ce ar vrea sa faca acum? sa storneze factura emisa cu tva si sa emita alta factura cu aceeasi valoare totala dar fara tva si astfel cumparatorul sa fie cel pacalit?
sau doreste sa stornze factura emisa cu tva, sa emita alta factura fara tva la o valoarea diminuata cu valoarea tva si sa restituie cumparatorului diferenta?
Ajutati-ma va rog
bbn_1982
Buna seara. Am o problema si anume: Persoana juridica, din luna septembrie 2009 am dat in chirie (contract de locatiune) un imobil unei persoane fizice. ... (vezi toată discuția)