avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tribunal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tribunal

Buna ziua!

Se poate da in judecata un angajator (institutie publica) pentru neefectuarea unui instructaj la angajare si pentru lipsa informarii personalului la angajare?
Cel mai recent răspuns: IuliaDumitru , utilizator 19:21, 24 Februarie 2017
Se poate actiona, dar sansele de castig nu vi le poate spune nimeni.

Potrivit art.17 alin.2 C.mun., obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca .

În situaţia în care angajatorul nu îşi execută obligaţia de informare prevăzută la art. 17 C.mun., persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, are dreptul să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data neîndeplinirii acestei obligaţii, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare.
Deci sa inteleg ca daca trec 30 de zile de la angajare si nu am fost informata, nu mai pot apela la instanta? Intreb, deoarece exista informatii care merg pe cale orala, informatiile oficiale nu sunt afisate/nu se semneaza document pentru acestea.
Despre ce informati vorbiti, despre cele la angajare sau cele pe parcursul executarii c.i.m. ?
Cele de pe parcursul executarii c.i.m.
In acest caz , va puteti prevala de dispozitiile art.253 C.mun.

Art. 253
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.

Alte discuții în legătură

Necesitatea informarii la angajare suciu_diana suciu_diana Buna ziua, as dori sa stiu cat de necesara mai este intocmirea unei informari ina avansul angajarii, ca urmare a obligativitatii inregistrarii CIM in ... (vezi toată discuția)
anuntul salariatului cu privire la schimbarea conditiilor de munca tromar tromar Mai exista obligativitatea angajatorului de a anunta in scris angajatul cu privire la intentia de modificare a clauzelor Contractului de munca cu 15 zile ... (vezi toată discuția)
Se pot diminua salariile fara a fi consultata? Daniela Cioroianu Daniela Cioroianu Buna ziua! Stiam ca orice modificare de salariu se facea in urma unei negocieri ,a semnarii unui act aditional ,in semnarea unei decizii. Va rog ,in ... (vezi toată discuția)