avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Restanta taxa salubrizare
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Restanta taxa salubrizare

Buna ziua,

Parinti mei locuiesc intr-o comuna din judetul Satu Mare, zilele trecute au primit o instiintare de la primarie ca figureaza cu restanta la taxe de salubrizare pe ani 2011,2012. Acea restanta e insotita bineinteles si de penalizari, mentionez ca ei au platit in urmatori ani (2013,2014,2015,2016) toate taxele si impozitele, si din 2013 acea taxa de salubrizare au platit-o odata cu impozitele anuale.
Intrebarea mea este, DE CE NU AU FIGURAT CU RESTANTA IN ANII URMATORI CAND SI-AU PLATIT IMPOZITELE? DE CE DOAR ACUM ASA TARZIU? Cred ca cineva nu si-a facut treaba, sau au ceva soft pe care nu l-au actualizat pana acum.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi ce sa fac, nu sunt de acord ca parintii mei sa plateasca acea penalizare pentru ca nu din culpa lor s-a produs.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:53, 24 Februarie 2017
Se pune intrebarea in ce conditii se platea taxa de salubritate in anii 2011, 2012.
Taxa se platea tot la primarie?
Care era temeiul legal al platii taxe, un contract incheiat intre parti, o HCL, etc.?
Adica trebuie identificate obligatiile partilor in privinta achitarii taxei si a penalitatilor si apoi vazut daca exista temei legal ptr contestarea instiintarii primite de la primarie.

In instiintare trebuie sa fie inscris temeiul legal al solicitarii platii taxei si penalitatilor aferente.

Datoriile nu sunt prescrise, pentru datoria din 2011 termenul de prescriptie se implineste la 31.12.2017 iar pentru 2012 la 31.12.2018.

OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală (valabil pana in 2016)
Art. 91. Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie pompierulpescar pompierulpescar Care este termenul de prescriptie a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate?. Am inchiriat un apartament si am primit o decizie de impunere (in ... (vezi toată discuția)
Impozitele si taxelelocale se prescriu? cora1964 cora1964 In oct. 2011 am primit o somatie neinsotita de titlu executoriu, in care nu sunt trecute creantele accesorii, denumirea creditoarei si care este facuta in baza ... (vezi toată discuția)
Notificare rest de plata cass dafina25 dafina25 plata cas 2012.Am primit zilele acestea o notificare de la Anaf cu un rest de plata la sanatate ,din 2012,de 85 lei(suma cu penalitati cu tot);mentionez ca a ... (vezi toată discuția)