Am o problema foarte spinoasa care necesita o rezolvare urgenta. In acest sens o sa va rog sa ma ajutati cu un sfat cat mai repede posibil, eventual cu adnotari de articole din codul muncii.
"Povestea" e asa: Sunt director de scoala generala intr-o mica comuna. Vechimea in aceasta functie e de doar 2 luni si deja am intampinat o situatie delicata. Avem un sofer pe microbusul scoalar, angajat in aprilie 2007 , de catre scoala, prin concurs. Fisa postului prevede ca acesta, pe langa sarcina de baza de a transporta elevii, sa presteze si altfel de activitati (gen, curatenie de primavara, de toamna, etc.) atat la scoala cat si la primarie, bineinteles la solicitarea conducerii acestor unitati. Cu timpul relatiile dintre sofer si primar s-au racit atat de mult incat nu i s-a mai dat voie sa conduca microbusul, primaria angajand o alta persoana care sa conduca microbusul scolar (mentionez ca microbusul scolar e inregistrat pe primarie). De atunci si pana in momentul de fata vechiul sofer e un om bun la toate pe langa scoala. In prima etapa primaria a facut o sesizare conducerii scolii si Inspectoratului scolar pe care o reproduc in intregime mai jos:
"Prin prezenta va aducem la cunostinta faptul ca, incepand cu data de 15.09.2007, nu mai suntem de acord ca microbusul sc. sa fie condus de domnul....., din urm. motive imputabile acestuia:
- nerespect. orelor de program
- consum mare de combustibil
- fumeaza in microbus si se adres. elevilor in mod neadecvat
- a provocat un accid. in urma caruia primaria a fost nevoita sa plat. suma de 1800ron.....
- neresp. prevederilor fisei postului pe perioada vacantei scolare.
Datorita faptului ca microbusul e in intretinerea primariei am angajat un alt sofer incepand cu data de 14.09.2007."
Mentionez ca la vremea respectiva sesizarea a ramas nerezolvata. Timp de 2 ani lucrurile au ramas la fel. Acum cateva zile, primaria a reformulat sesizarea la modul urmator, catre scoala si urmeaza, banuiesc, catre inspectorat:
"Incepand cu data de 15.09.2007, va aduceam la cunostinta faptul ca angajatul dvs. pe postul de sofer al micobusului scolar, a refuzat sa mai conduca microbusul din luna iulie 2007 si deasemenea sa respecte prevederile fisei postului. In aceeasi adresa v-am comunicat faptul ca acesta se mai face vinovat si de nerespectarea orelor de program stabilite anterior, de neintretinerea coresp, a microbusului, de provocare unui accident de circ, (...........). Se mai preciza faptul ca acesta fuma in microbusul scolar si se adresa elevilor in mod necoresunzator.
Mentionam faptul ca Primaria a fost nevoita sa angajeze un alt sofer, inca din septembrie 2007 pentru a conduce microbusul scolar.
Datorita cheltuielilor necesare salarizarii acestui sofer si a veniturilor din ce in ce mai mici incasate la bugetul local, daca nu veti lua masuri pentru rezolvarea acestei situatii, incepand cu data de 01.10.2009, vom fi in imposibilitatea de a va mai sprijini financiar pentru plata cheltuielilor curente."
Cam asta ar fi povestea. Astept sfaturile dvs.Ma intreb ce masuri as putea lua asupra unor fapte care se presupun a se fi desfasurat acum mai bine de 2 ani cand eu nu eram director. Mai precizez faptul ca cunosc prevederile art.268, alin.1 din codul muncii care, cred, fac aceasta sesizare nula. Daca, insa, sesizarea nu e nula, nu vad alta solutie decat instituirea unei comisii de disciplina care sa paseze cazul mai departe unei comisii a inspectoratului scolar.Nu poate fi interpretat sfarsitul celei de-a doua sesizari ca un santaj? Astept sfaturi.
Numai bine
Cel mai recent răspuns:
Radu Gabrian , Mediator
04:31, 12 Septembrie 2009