avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcarea fisei postului de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcarea fisei postului de catre angajator

Sunt angajat de cativa ani la o mare firma comerciala romaneasca care pretinde ca este serioasa. In fisa postului sunt mentionate foarte clar atributiile postului, dar pe langa acestea sunt obligat sa fac si altceva mereu, mult mai complex si riscant. Este vorba despre un post tehnic care cumuleaza si asa mai multe meserii. Acest post este conform fisei postului unul de reparatii in garantie la unele produse tehnice comercializate, asistenta tehnica catre client. Pe langa aceasta activitate, sunt solicitat sa deservesc mentenanta locatiei de peste 2000 mp si a tot ce este functional. Locatia este echipata cu sisteme-agregate de climatizare, instalatii complexe automate anti incendiu sub presiune, stivuitoare, transpalete electrice, lize, grup generator autonom, imprejmuire cu supraveghere, statie de tratare ape uzate, instalatii sanitare, electrice, gaze iluminat exterior si interior, masini de facut curatenie si de debitat covoare la metraj, s.a. Pe langa acestea mi se cere periodic sa aduc modificari in locatie, sa construiesc circuite electrice suplimentare in diferite puncte specificate la inaltime, fara echipament, proiect si autorizatii, sa lucrez cu foc deschis-sudura, la fel fara sa primesc echipament de protectie. Mentionez ca nu sunt autorizat ISCIR, RSVTI si in niciun fel pe instalatii electrice, gaze, stingere incendiu. Dispozitiile de implicare in tot ce v-am explicat anterior au fos verbale, am cerut de atatea ori dispozitii scrise dar am fost refuzat si amenintat ca o sa fiu taxat la salariu si ulterior dat afara pentru asta. Seful meu direct stipulat in fisa postului deleaga alta persoana care imi da aceste sarcini invocandu-mi ca si el are alte sarcini in plus. Culmea este ca aceasta persoana este chiar responsabila de protectia muncii. Problema este ca se refuza angajezarea unei/unor persoane autorizate din motive de cheltuieli in plus si diminuare a performantelor departamentale. Deseori mi-am pus viata in pericol si nu sunt lasat sa-mi desfasor activitatea pentru care am fost angajat. Ma gandesc sa-mi dau demisia, dar nu este corect ca ei sa continue asa. Dupa ce am fost exploatat la maxim, nu am avut abateri disciplinare, mi-a fost pusa viata in pericol, am fost agresat psihic spunand sa-mi dau demisia daca nu-mi convine, sa plec eu de buna voie? Cred ca daca semnalez doar, ITM si ISTPM, o sa am mai mari probleme. Pot sa actionez in instanta compania si cere daune materiale, pentru aceasta, inclusiv raspunderea pentru ilegalitati? Am sanse reale de a demonstra asta? Va rog sa ma ajutati in aceasta nedreptate si ilegalitate. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 22:36, 2 Martie 2017
1. Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Puteti actiona in instanta angajatorul in conditiile in care ati suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
1.Prejudiciul material este ca am efectuat mai multa munca la acelasi salariu, care probabil normata ar fi reala pentru 2 norme de lucru.
2. Prejudiciul moral adus este stresul la care am fost supus sa indeplinesc sarcinile a doua joburi la termene limita, in conditii de risc, care mi-a afectat si starea psihica, chiar daca nu am suferit accidente grave cu incapacitate fizica de munca.
Din p.d.v. al neregulilor in protectia muncii, inspectoratele teritoriale sunt mai toate manjite cu atentii, pile, cunostinte si cred ca nu voi rezolva nimic, ba din contra imi voi face "bube in cap". Daca ar fi institutii serioase care sa apere real drepturile salariatului, fara sa tina cont de anumite influente, ar merge la fata locului si ar constata cele reale, obligand si urmarind angajatorul sa nu persecute angajatul ce a semnalat neregulile.
Oricum prin oricare demers in a reclama, voi atrage asupra mea repercursiuni din partea companiei si ma gandeam ca daca imi dau demisia si ii dau in judecata o sa ii fac sa plateasca munca si stresul meu in plus, nemaiavand pe cine sa se razbune.
Puteti sa va dati demisia si apoi sa actionati in instanta angajatorul.

Termenul de promovare a actiunii este de 3 ani de la data naşterii dreptului.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Solicitati dispozitie scrisa pt acele lucrari deoarece seful (delegatul) va afirma ca acele lucrari au fost facuta din initiativa angajatului - totul e bine cat e bine,in caz ca cedeaza o instalatie sau o tranta ,ceva ,nu mai e bine . Daca e ceva pe instalatiile iscirizate sau electrice - dosar penal.
Acele inscrisuri va vor ajuta la dovedirea in instanta .
In mesajele dvs. nu mentionati daca ati sesizat angajatorul, in scris, cu nr. de inregistrare/ data despre toate aspectele prezentate si respectiv daca ati primit raspuns scris din partea angajatorului la sesizarea dvs. Discutiile verbale cu seful direct sau cu intermediarul acestuia (responsabilul ssm, dupa afirmatia dvs. ?!) nu tin loc de documente certe.
Daca veti apela la instanta de judecata, documentele susmentionate va pot sustine punctul de vedere. Din mesajul dvs. nu am inteles ce documente certe puteti prezenta in instanta legat de activitatea pe care o depuneti, in fapt, vis a vis de mentiunile din fisa postului. Ar putea fi utili martori, dar este destul de complicat sa gasiti mai multi doritori sa va sustina punctul de vedere in instanta.
Afirmatiile dvs. fata de activitatea ITM nu va pot sustine in instanta de judecata. Facute publice astfel de afirmatii, pe care nu le puteti dovedi cu documente certe, se pot intoarce impotriva dvs.
Toti lucratorii trebuie sa inteleaga/ sa admita ca ITM este singura institutie a statului care are atributii legale in domeniul muncii si genul de "aprecieri" pe care le faceti nu duc nicaieri, poate doar la ceva sanctiuni contraventionale din partea inspectorilor de munca. Un exemplu de motiv de sanctionare - sunteti gasit de inspectorul de munca ca efectuati o sudura fara a avea calificarea de sudor, iar seful direct va spune inspectorului ca procedati din proprie initiativa.

Alte discuții în legătură

Decizie interna rte/cq Alex Marinica Alex Marinica Buna ziua. Am marea rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: compania la care imi desfaror activitatea doreste sa ma numeasca RTE (responsabil ... (vezi toată discuția)
Ajutor (sfaturi) pentru serviciu extern de ssm aflat la inceput de activitate virgil64 virgil64 Buna ziua ! Am nevoie de ajutor ! Va rog sa-mi spuneti,ce este indispensabil pentru un serviciu extern SSM,care este la inceput de activitate,baza de ... (vezi toată discuția)
Accident de munca misu1972 misu1972 Buna ziua, sunt responsabil cu ssm la o firma de constructii. In luna februarie a acestui an, am avut in firma un accident de munca care s-a soldat cu ... (vezi toată discuția)