avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Decizie interna RTE/CQ
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Decizie interna RTE/CQ

Buna ziua.
Am marea rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: compania la care imi desfaror activitatea doreste sa ma numeasca RTE (responsabil tehnic cu executia) si CQ doar prin decizie interna.
Avand in vedere ca am doar studiile universitare si nu am autorizatiile necesare pentru aceste functii, nu am sustinut examen la ISC, nu am stampila cu numar de autorizatie de la ISC, este posibil legal acest lucru?
Voi semna documente oficiale ca RTE si CQ si implicit imi voi asuma raspunderea pentru calitatea lucrarilor executate de colegii mei sefi de santiere, prin urmare am rugamintea sa-mi spuneti daca sunt "acoperit" legal sa fac acest lucru.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:27, 8 Martie 2018
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
d) să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate;
i) să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică;
Angajatorul va poate da decizie (este responsabilitatea sa), dar legal, nu puteti indeplini atributiile care v-ar reveni postului daca nu detineti autorizatiile respective.
La un control din partea ISC si/ sau ITM, angajatorul va fi tras la raspundere si firma amendata contraventional.
Documentele semnate de dvs. fara a detine autorizatiile necesare, pot fi contestate de catre beneficiari, la preluarea lucrarilor, dar si in instanta daca se va pune in discutie responsabilitatea.
Problema se complica in cazul producerii unui eveniment nedorit, cand responsabilitatea, dupa caz, materiala, civila sau penala, este a angajatorului, dar si a dvs. ca lucrator cu sarcini de serviciu/ atributii in domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sef de santier responsabil ssm in santier Akhenaton81 Akhenaton81 Sef de santier responsabil ssm in santier Este corecta dpdv legal acest aspect? stiu raspunsul ca NU, dar am intalnit situatia asta la o firma...multumesc (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm kra kra Buna ziua, In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si ... (vezi toată discuția)
Responsabil ssm adrian65 adrian65 Sunt angajat, la o firma care este subantreprenor in cadrul unui proiect de constructii, cu C.I.M. <Inspector SSM> si cu decizie de <Lucrator desemnat ... (vezi toată discuția)