avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Responsabil SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Responsabil SSM

Sunt angajat, la o firma care este subantreprenor in cadrul unui proiect de constructii, cu C.I.M. <Inspector SSM> si cu decizie de <Lucrator desemnat > in cadrul SIPP.

Prin Decizii, Seful de santier este <Responsabil SSM> si <Responsabil SU>.

Beneficiarul lucrarii doreste insa ca relatia dintre <Coordonatorul SSM> si noi, ca subantreprenor, sa fie facuta de un angajat distinct, altul decat Seful de santier, iar supravegherea, controalele si raportarile sa fie efectuate de catre acesta. De aici rezulta ca acest <Responsabil SSM>,daca exista legal, trebuie sa se ocupe exclusiv de acel santier, nu poate sa fie simultan si <Lucrator desemnat> pentru a efectua, de exemplu, controale si pe alte santiere ale firmei.

Este legal ca un angajat din cadrul SIPP, numit prin decizie <Lucrator desemnat SSM> sa fie numit <Responsabil SSM> pentru un santier de constructii in subantrepriza si sa preia atributiile pe care le are Seful de santier pe linie de SSM in calitate de conducator direct al locului de munca (HG 1425 din 2006)?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:44, 10 Aprilie 2015
Activitatea coordonatorului ssm al proiectului si omologii subantreprenorilor - coordonatori ssm (in speta seful de santier al subantreprenorului) se desfasoara cu respectarea prevederilor HG nr.300/ 2006 modificata si completata prin HG nr.601/ 2007 legat de planul de securitate si sanatate al santierului, respectiv al subantreprenorilor, registrul de coordonare a activitatii, etc.
Responsabilul ssm isi desfasoara activitatea cu respectarea Legii ssm nr.319/ 2006 art.8 si art.8 si a HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.15.
Responsabilitatile sunt distincte si angajatii numiti prin decizia angajatorului, diferiti ca nominalizare si atributii de serviciu.
Solicitarea beneficiarului lucrarii de a se colabora cu lucratori diferiti este corecta.
Care este diferenta intre un responsabil SSM si un lucrator desemnat SSM. Intr-o institutie publica cine se ocupa cu instruirea periodica si cine semneaza ca a verificat insusirea cunostintelor?
Instruirea periodica o fac conducatorii directi ai locurilor de munca care au decizii de Responsabili SSM+SU (sefi de compartimente, birouri, sefi de santier etc.) iar lucratorul desemnat verifica efectuarea acestei instruiri. Asa deduc din documentele normative (si din fisa postului).
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2015
adrian65, utilizator
@catalyna37
Trebuia sa deschideti o discutie noua, intrebarea dvs. neavand legatura cu discutia initiala. Daca va hotarati sa o faceti este bine sa studiati mai intai Legea ssm nr.319/ 2006 si HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a solicita lamuriri la obiect, nu generalitati.
@adrian65
Mentiunile dvs.legate de modul cum ar trebui sa se desfasoare in teren activitatea de instruire ssm este corecta. O observatie - cei mentionati de dvs. trebuie sa aiba decizie de conducator al locului de munca, functie care conform legislatiei ssm si respectiv psi-su ii obliga pe conducatorii locurilor de munca sa efectueze instruirea la locul de munca si instruirea periodica.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm verifica prin sondaj efectuarea instruirii la locul de munca si a instruirii periodice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrator desemnat ssm kra kra Buna ziua, In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si ... (vezi toată discuția)
Sipp - lucrator desemnat mvasilescu mvasilescu As doriu sa stiu daca intr-o societate poate exista in acelasi timp SIPP si lucratori desemnati sau sunt doua forme diferite de organizare a activitatii de SSM (vezi toată discuția)
Conducatorul locului de munca are contract de prest servicii TutuianuR TutuianuR Buna ziua ! Conducatorul locului de munca are contract de prestari servicii cu firma X. Poate el instrui si semna fisele de instruire ssm si su pt angajatii ... (vezi toată discuția)