avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de odihna și concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de odihna și concediu medical

Am fost în concediu de boala din septembrie pana în prezent am dreptul la concediu de ohihna pe aceste luni
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:06, 25 Februarie 2017
Da, aveti dreptul la concediul de odihna.

Codul muncii:

ART. 144
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
(5) În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna GabrielaGerea GabrielaGerea Buna ziua, am rugamintea sa-mi spuneti daca dupa o perioada de concediu medical de 18 luni (tuberculoza cu interventie chirurgicala), concediul de odihna ... (vezi toată discuția)
Zile concediu odihna comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un coleg care a avut pana in prezent 2 luni si jumatate de concediu medical. As vrea sa stiu daca pentru aceasta perioada i se opresc zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Buldan, Buldan, Buna ziua,am o întrebare este adevărat că,dacă în decurs de un an ai acumulat 30 zile de CM,ANGAJOATORUL îți oprește 3 zile din concediul de odihna ? (vezi toată discuția)