avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere prin desfiintare de post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere prin desfiintare de post

Buna ziua,

As vrea sa stiu care sunt drepturile unui angajat in caz de concediere prin desfiintare de post. Angajatorul are obligatia sa mute angajatul pe un post similar?
Ce se intampla in cazul in care angajatul refuza sa semneze decizia de concediere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:53, 6 Martie 2017
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. (art.67 C.mun.)

În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.

Nu are nicio relevanta refuzul semnarii deciziei de concediere de catre salariat , angajatorul trebuie doar sa faca, in caz de litigiu, dovada comunicarii acesteia.
Ce poate face angajatul cazul in care se decide desfiintarea postului in temeiul art. 65 (reorganizarea activitatii, reducerea cheltuielilor, reducerea activitatii, retehnologizarea)iar angajatorul face agajari in aceasta perioada? Mai este legala decizia acestuia din urma? Se poate contesta?
Angajatrul poate face angajari , intrucat nu are nicio interdictie in acest sens.

Decizia de concediere poate fi contestata de catre salariat, indiferent daca angajatorul face sau nu noi angajari.
Daca desfiintarea postului se face din motivele exprimate mai sus : reducere cheltuieli, reorganizare etc atunci faptul ca pe de alta parte angajatorul face angajari nu implica nici un fel de reducere de cheltuieli din partea firmei. Poate avea castig de cauza angajatul in aceasta situatie?
Poate avea , depinde cum isi pregateste apararea in favoarea sa.

Un angajator poate face angajari pe alte psoturi , intrucat o angajare pe acealasi post de pe care a concediat este riscanta.

Alte discuții în legătură

Desfintare post nelegala? Daniel Shneker Daniel Shneker Buna seara, multumiri celor din a caror experienta avem ocazia de a invata aici lucruri f utile. Situatia pentru care doresc sa va cer un sfat este ... (vezi toată discuția)
Ai fost concediat ca urmare a pseudo-reorganizarii ? soringoldenboy@yahoo.com soringoldenboy@yahoo.com Numele meu este M.Sorin si doresc sa intreb urmatoarele: 1. Ce este de facut atunci cand esti concediat ca urmare a pseudo-reorganizarii? (societatea prin ... (vezi toată discuția)
Restructurare post angajat in ccic maria. maria. Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema. In acest moment ma aflu in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, concediu care se va ... (vezi toată discuția)