avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recuperare cheltuieli de judecata ,pe cale separata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recuperare cheltuieli de judecata ,pe cale separata

Buna ziua,
In anul 2013 am fost data in judecata ,m-i s-a cerut o suma de bani.O prietena m-i a recomandat un avocat ,din Cluj-Napoca .M-i s-a parut un om de incredere ,m-a primit intr-o cladire frumoasa unde erau mai multi avocati.
Am incheiat contract de asistenta ,9000 lei din care 4500lei onorariul si 4500 lei onorariul de succes.
In luna aprilie 2014 era prima dezbatere ,cu cheltuieli de judecata ,am dat 4500lei ,nu am primit chitanta ,m-i a zis ca este depusa la dosar altfel nu ma poate reprezenta .La prima dezbatere s- dat sentinta in favoarea mea dar, " refuz cheltuieli de jud.pt lipsa chitantei la dosar.

Avocatul m-i a zis sa asteptam daca se va introduce apel .Reclamantul a introdus apel.Avocatul meu a cerut 2000lei , m-i a dat factura si chitanta pt.asistenta .
Pronuntare era tot in favoarea mea,aprilie 2015 , cu recuperare cheltuielilor de judecata,pe care am si primit de la reclamant,cei 2000lei.

In luna august 2015 avocatul m-i a cerut 2500lei,a intocmit factura pentru asistenta la acest dosar,si a zis ca va cere pe cale separata ,trebuie sa platesc numai taxa de timbru ca la fond era introdus cu chelt.de judecata .
In luna sept.2015 am cerut sa incepem pe cale separata recuperarea chelt.la fond .Am ramas blocata : a zis ca nu se poate ca pronuntarea la fond a fost in anul 2014 si factura si plata in 2015.
Ce pot sa fac sa recuperez cei 2500lei ? De cand se calculeaza termenul de prescriptie de la data de aprilie 2014 sau august 2015 ?( prescriptia e 3 ani ?)
Multumesc si scuze pt.text lung.,
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2017
ili1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Daniel_1986 , utilizator 11:22, 15 Iulie 2018
Nu sunt jurist,dar cred ca din anul 2014.
Pt recuperarea onorariului e necesar ca acesta sa fi fost achitat (sa existe chitanta) anterior pronuntarii sentintei in fond.

Pt onorariu de succes, plata va putea (si e normal) sa fie ulterior incheierii apelului (caci numai atunci putem vorbi de un succes al avocatului).
In opinia mea, putem vorbi de onorariu de succes doar dupa pronuntarea in apel, adica dupa ce hotararea a ramas definitiva.Termenul de prescriptie de 3 ani curge de la data cand s-a nascut dreptul la actiune,in opinia mea dreptul la actiune s-a nascut incepand cu august 2015, (data platii),si daca s-ar considera ca, termenul curge din aprilie 2014, tot sunteti in termen.
In cazul dvs - cd aveti de recuperat suma de bani cu titlu de cheltuieli de judecata/onorariu de succes - termenul de prescriptie este de 3 ani si curge de l aramanerea definitiva a sentintei.

Cred ca v-a ajuns la urechi o alta varianta, dar aceea este ipoteza cand dvs ca si client datorati bani avocatului.

Art. 2520 C.civ - Termenul de prescripţie de un an. Cazuri

(1) Se prescrie în termen de un an dreptul la acţiune în cazul:

6. avocaţilor, împotriva clienţilor, pentru plata onorariilor şi cheltuielilor. Termenul de prescripţie se va calcula din ziua rămânerii definitive a hotărârii sau din aceea a împăcării părţilor ori a revocării mandatului. În cazul afacerilor neterminate, termenul de prescripţie este de 3 ani de la data ultimei prestaţii efectuate;
Multumesc pentru raspunsuri,
cand am platit ultima data ( pt.asistenta NU pt.onorariu de succes ) avocatul a semnat act aditional ,ca nu mai datorez nimic lui,adica avocatului.
Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2017
ili1, utilizator

Alte discuții în legătură

La avocat sa ma duc cu alt avocat ? ili1 ili1 Buna ziua, In anul 2013 am fost data in judecata ,m-i s-a cerut o suma de bani.O prietena m-i a recomandat un avocat ,din Cluj-Napoca .M-i s-a parut un om de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata/actiune separata AL MARIN AL MARIN Buna ziua, Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati. Este vorba despre un dosar castigat si o chitanta platita de client care nu a fost depusa la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata Radu Palu Radu Palu In apel avocatul meu nu a aparut. A uitat ca in ziua aceea avem termen de judecata. Am castigat apelul insa mi-a fost respinsa cererea de achitare a ... (vezi toată discuția)