Buna ziua,
In anul 2013 am fost data in judecata ,m-i s-a cerut o suma de bani.O prietena m-i a recomandat un avocat ,din Cluj-Napoca .M-i s-a parut un om de incredere ,m-a primit intr-o cladire frumoasa unde erau mai multi avocati.
Am incheiat contract de asistenta ,9000 lei din care 4500lei onorariul si 4500 lei onorariul de succes.
In luna aprilie 2014 era prima dezbatere ,cu cheltuieli de judecata ,am dat 4500lei ,nu am primit chitanta ,m-i a zis ca este depusa la dosar altfel nu ma poate reprezenta .La prima dezbatere s- dat sentinta in favoarea mea dar, " refuz cheltuieli de jud.pt lipsa chitantei la dosar.
Avocatul m-i a zis sa asteptam daca se va introduce apel .Reclamantul a introdus apel.Avocatul meu a cerut 2000lei , m-i a dat factura si chitanta pt.asistenta .
Pronuntare era tot in favoarea mea,aprilie 2015 , cu recuperare cheltuielilor de judecata,pe care am si primit de la reclamant,cei 2000lei.
In luna august 2015 avocatul m-i a cerut 2500lei,a intocmit factura pentru asistenta la acest dosar,si a zis ca va cere pe cale separata ,trebuie sa platesc numai taxa de timbru ca la fond era introdus cu chelt.de judecata .
In luna sept.2015 am cerut sa incepem pe cale separata recuperarea chelt.la fond .Am ramas blocata : a zis ca nu se poate ca pronuntarea la fond a fost in anul 2014 si factura si plata in 2015.
Ce pot sa fac sa recuperez cei 2500lei ?De cand se calculeaza termenul de prescriptie de la data de aprilie 2014 sau august 2015 ?( prescriptia e 3 ani ?)
Multumesc si scuze pt.text lung.,
In opinia mea, putem vorbi de onorariu de succes doar dupa pronuntarea in apel, adica dupa ce hotararea a ramas definitiva.Termenul de prescriptie de 3 ani curge de la data cand s-a nascut dreptul la actiune,in opinia mea dreptul la actiune s-a nascut incepand cu august 2015, (data platii),si daca s-ar considera ca, termenul curge din aprilie 2014, tot sunteti in termen.
In cazul dvs - cd aveti de recuperat suma de bani cu titlu de cheltuieli de judecata/onorariu de succes - termenul de prescriptie este de 3 ani si curge de l aramanerea definitiva a sentintei.
Cred ca v-a ajuns la urechi o alta varianta, dar aceea este ipoteza cand dvs ca si client datorati bani avocatului.
Art. 2520 C.civ - Termenul de prescripţie de un an. Cazuri
(1) Se prescrie în termen de un an dreptul la acţiune în cazul:
6. avocaţilor, împotriva clienţilor, pentru plata onorariilor şi cheltuielilor. Termenul de prescripţie se va calcula din ziua rămânerii definitive a hotărârii sau din aceea a împăcării părţilor ori a revocării mandatului. În cazul afacerilor neterminate, termenul de prescripţie este de 3 ani de la data ultimei prestaţii efectuate;
Multumesc pentru raspunsuri,
cand am platit ultima data ( pt.asistenta NU pt.onorariu de succes ) avocatul a semnat act aditional ,ca nu mai datorez nimic lui,adica avocatului.