avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere angajat

Cum pot sa concediez un angajat fara a avea pe urma repercursiuni firma din aceasta cauza? Mentionez ca doresc sa angajez o alta persoana pe post. Angajatul actual anunta du ma ca va dori sa renunte la post in decurs de cateva luni deoarece vrea sa se reprofileze.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 2 Martie 2017
Sugereaza-i demisia
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

art.61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

art.65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului
reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi angajat - restrangere activitate companie privata strumfitza strumfitza Buna ziua, am nevoie sa inteleg ce drepturi pot avea in cazul in care compania la care lucrez isi reduce activitatea, mai exact vrea sa reduca numarulde ... (vezi toată discuția)
Concedierea abuziva dupa semnarea unui contract de munca ! rzvlaw rzvlaw Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care dupa semnarea unui contract de munca individual, angajatorul doreste sa te de-a afara ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca in primele 3 luni de angajare LaurentiaC LaurentiaC Buna ziua, am un angajat aflat in a treia luna de munca. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata, fara a se specifica perioada de proba de 3 ... (vezi toată discuția)