avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi angajat - restrangere activitate companie ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi angajat - restrangere activitate companie privata

Buna ziua, am nevoie sa inteleg ce drepturi pot avea in cazul in care compania la care lucrez isi reduce activitatea, mai exact vrea sa reduca numarulde angajati. Inca nu sunt in situatia asta, dar vreau sa imi cunosc drepturile.

Mai exact, sunt angajata pe termen nedeterminat, de 8 ani, la o companie privata. Daca mi se va pune demisia in fata (vorba vine) ce drepturi am si daca refuz sa semnez ce parghii am? Multumesc
Ultima modificare: Marți, 24 Octombrie 2023
strumfitza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:23, 24 Octombrie 2023
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

Incercati sa sesizati ITM-ul local daca vi se solicita demisia de catre angajator.
In ce conditii un angajator poate concedia?
Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.


Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere angajat LSilvana LSilvana Cum pot sa concediez un angajat fara a avea pe urma repercursiuni firma din aceasta cauza? Mentionez ca doresc sa angajez o alta persoana pe post. Angajatul ... (vezi toată discuția)
Concedierea abuziva dupa semnarea unui contract de munca ! rzvlaw rzvlaw Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care dupa semnarea unui contract de munca individual, angajatorul doreste sa te de-a afara ... (vezi toată discuția)
Furt 3ART 3ART Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati. Am un angajat care a adus daune morale si materiale firmei. Cum pot sa renunt la colaborarea cu el imediat, nu vrem ... (vezi toată discuția)