Mama mea are contract de munca in strainatate si plateste acolo asigurarile de sanatate si cele sociale- pensia ..ce ar trebui sa faca; sa le intrerupa pe cele de aici ( aici are ctr direct cu cnsas si cas). Si din cate am inteles daca lucrezi in afara ( mama e in italia) cu ctr de munca ....si se adauga si anii respectivi la calcualrea pensiei; e adevarat ? Multumesc si multusesc si ptr lamuririle la Conventia civila. In ctr civil de prestari servici mentioneaza la un articol cu salariul meu si ca 16% merge la bugetul de stat. Acum eu cum anunt la somaj nu care cumva sa trebuiasca sa platesc din urma nu stiu ce la somaj ...sa nu am anuntat ca am venituri suplimentare. Inca o data multumesc anticipat ;)
Regulamentul CE 1408 versiunea onsolidata nu prevede posibilitatea insumarii activitatii desfasurate in strainate cu cea din tara pentru virsta de pensionare in acelasi timp insa mama dv. se va bucura de un stagiu de cotizare mult mai mare avind in vedere retinerile in acest sens
Conventia de prestari serivii daca prin ea nu reqalizati venituri mai mari decit salariul minim garantat in plata nu duce la incetarea indemnizatiei de somaj
Potrivit Regulamentului citat, in ceea ce priveşte pensiile, drepturile sunt stabilite simultan, de îndată ce o cerere unică de stabilire a fost depusă de persoana interesată, în baza tuturor legislaţiilor aplicabile lucrătorului pe perioada realizării perioadelor de asigurare sau echivalente acestora, în diferitele state membre.
Pensie
panda12
este posibil ca anii munciti in Romania sa fie transferati in strainatate pentru a putea iesi la pensie intr-o tara straina? (vezi toată discuția)