avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dovada vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dovada vechime

Buna ziua,va rog sa-mi spuneti si mie, daca puteti,cum se poate lua de la o firma radiata dovada de vechime si de grupa.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:42, 2 Martie 2017
Buna ziua,
Societatile care isi inceteaza existenta, fiind radiate de la ONRC, trebuie sa-si depuna arhiva (documente scrise sau pe suport magnetic) la Arhivele Nationale ori la un operator privat de arhiva.
Decizia ICCJ - RIL nr. 2/2016. Reconstituirea vechimii în muncă când angajatorul a fost desființat (lichidat, radiat)

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

în numele legii

DECIDE:

Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 279 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acţiunile privind reconstituirea vechimii în muncă, anterioare intrării în vigoare a Codului de procedură civilă actual/acelaşi text de lege cu referire la art. 32 alin. (1) lit. b) şi art. 36 din Codul de procedură civilă, pentru acţiunile în reconstituirea vechimii în muncă, introduse de la momentul intrării în vigoare a actualului Cod de procedură civilă şi în continuare; art. 111 din Codul de procedură civilă din 1865 pentru acţiunile privind constatarea încadrării activităţii desfăşurate în grupele I şi a II-a de muncă introduse sub imperiul acestei reglementări/art. 35 cu referire la art. 32 alin. (1) lit. b) şi art. 36 din Codul de procedură civilă, pentru acelaşi tip de acţiuni, formulate după intrarea în vigoare a codului actual, în toate ipotezele, atunci când angajatorul nu mai există din punct de vedere juridic (lichidat, radiat), justifică legitimare procesuală pasivă casele teritoriale de pensii, în situaţia în care nu există documente primare.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 34 alin. (5) şi art. 40 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu referire la art. 18 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, republicată, în cazul existenţei documentelor primare, persoana interesată, care nu posedă dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea desfăşurată în anumite grupe de muncă, are deschisă calea unei acţiuni în realizare — obligaţie de a face — având ca obiect obligarea deţinătorului de arhivă de a elibera adeverinţa constatatoare a vechimii în muncă/încadrării în grupele superioare de muncă.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 41 alin. (1) din Codul de procedură civilă din 1865/art. 32 alin. (1) lit. a) şi art. 56 alin. (1) din Codul de procedură civilă, respectiv a art. 136 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare/art. 180 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, angajatorul desfiinţat în urma procedurilor de insolvenţă, finalizate cu radierea din registrele specifice, nu poate sta în judecată, neavând capacitate procesuală de folosinţă, iar fostul lichidator, chemat în judecată în nume propriu, nu are calitate procesuală pasivă.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 februarie 2016


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,am o problema in obtinerea adeverintei de vechime pt. ... Cameli58 Cameli58 Buna ziua,am o problema in obtinerea adeverintei de vechime pt. pensie de la IJTL,am fost pe Str Industriala unde ar trebui sa fie arhiva,de acolo au spus ca ... (vezi toată discuția)
Adeverință vechime pentru pensie magdalena1957 magdalena1957 ITM nu îmi găsește statele de plată de la o firma S.A. radiată in 2002 pt adeverința de vechime la pensie,eu am ordine de plată originale care dovedesc ... (vezi toată discuția)
Dacă nici lichidatorul nu deține documente referitoare la grupe ... Zlatcuiancu@yahoo.ro Zlatcuiancu@yahoo.ro Dacă nici lichidatorul nu deține documente referitoare la grupe de muncă ve trebuie să facem ? Pe cine acționăm in instanță ? (vezi toată discuția)