avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Aplicarea legii TVA in cazul inchirierii de la ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Aplicarea legii TVA in cazul inchirierii de la persoana fizica

Daca o persoana juridica inchiriaza o proprietate de la o persoana fizica, cum se aplica taxarea TVA?

Luam exemplul in care chiria lunara este de 1190E, chiriasul (persoana juridica) plateste aceasta suma proprietarului (persoana fizica) si isi poate deduce TVA 190E ?

Am auzit prea multe variante si nu gasesc in lege cum se procedeaza corect. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CrisB , utilizator 20:54, 9 Martie 2017
Conform CF. art. 292 (2) e), închirierea este de bunuri imobile este scutita de la plata tva, se poate opta si pentru aplicarea tva.
In principiu, ca sa iti deduci TVA, trebuie sa primesti o factura care cuprinde tva, persoana care emite factura trebuie sa fie inregistrata in scopuri de tva.
Cu alte cuvinte, emitentul facturii trebuie sa fie o persoana juridica (platitor de TVA), pentru ca o persoana fizica nu poate emite factura.

In cazul de fata, chiria va ramane 1190E si firma care inchiriaza (chiriasul) nu isi poate deduce tvaul.

Corect?
Exista si cazuri cand persoana fizica emite facturi.
In majoritatea cazurilor, inchirierea de la persoane fizice nu intra in sfera tva, deci cel care inchiriaza nu isi deduce tva pentru chiria platita
Daca pers fizica de la care se ia imobilul in chirie nu este inregistrata dpdv al TVA, nu exista TVA in discutie si bineinteles ca firma nu are ce sa deduca. Valoarea totala de 1190 constituie integral cheltuiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare tva anterior notificarii. s-a procedat corect? cris2279 cris2279 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: firma X factureaza la firma Y in septembrie 2007 TVA, dar pe notificarea privind optiunea de taxare ... (vezi toată discuția)
Factura Iael Iael As vrea sa intreb daca emiterea facturii (in activitatea de prestari servicii ) catre beneficiar -persoana fizica si semnarea acesteia de catre client ... (vezi toată discuția)
Refacturare utilitati oroian-rodica oroian-rodica O firma inregistrata in scopuri de TVA inchiriaza un spatiu unui alte firme si ea platitoare TVA. In fiecare luna se emite o factura reprezentand chiria ... (vezi toată discuția)