avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca demisie decizie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca demisie decizie

Am muncit 5 ani la o benzinărie in ture patru zile a câte 12 ore patru zile liberă 4 zile de noapte a câte 12 ore si patru zile liberedeci 4 cu 4 mi-am dat demisia in febroarie pe 16 decizia a m primit-o pe 23 febroarie !!! Ma poate îndruma cineva dak mai trebuie sa imi plătească concediul , nu am beneficiat niciodată de al 13 salariu si nici acte de igienizare nu am avut, nu am avit spor de noapte plătit si nici zile de sărbătoare plătite dublu!! Ce trebuie sa fac in continuare????sunt foarte supărat pe patronul meu( fostul)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 3 Martie 2017
Buna ziua,

Cel mai bine este sa luati legatura cu un avocat si sa ii explicati situatia. Se poate formula o cerere de chemare in judecata in termen de maxim 3 ani de la data la care drepturile salariale trebuiau platite.

Fostul angajator ar fi trebuit sa va plateasca concediul neefectuat. Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Prin urmare, daca nu ati avut nicio zi de concediu, atunci trebuie sa va plateasca contravaloarea celor 20 de zile lucratoare la data incetarii raporturilor de munca. Trebuia sa fie o mentiune in acest sens in Decizia de incetare a raporturilor de munca.

Trebuia sa va plateasca si sporul pentru orele de noapte și pentru munca prestata in zilele libere legale. Daca, in acte, nu figurati ca ati fi lucrat in acele zile, trebuie sa aveti martori care sa declare cum ati lucrat. Si, eventual, o inregistrare audio a angajatorului prin care sa recunoasca ca ati lucrat cum sustineti dvs.

Cu privire la al treisprezecelea salariu, daca nu îl aveti prevazut in contractul de munca, alte regulamente interne sau în contractul de muncă la nivel de ramură.

Cu privire la igienizare, puteti solicita daune pentru conditiile precare de munca, insă, cu sanse mai mici de reusita avand in vedere jurisprudenta din Romania.

Dar, nu uitati, nu puteti solicita drepturile salariale restante pentru mai mult de 3 ani in urma.

O zi buna,
Avocat Ionita Loredana
1. Al 13 -lea salariu se acorda numai daca este mentionat in c.i.m. , in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Mulțumesc frumos dar o singura întrebare mai am ar trebui sa imi plătească si concediul
La incetarea c.i.m., angajatorul are obligatia de a compensa in bani zilele de CO neefectuate. In acest sens, se exprima art.16 alin.3 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua zile consecutive a cate 12 ore aurel81s aurel81s este legal ca intr-o luna sa lucrezi 2 week-end-uri a cate 12 ore pe zi , respectiv noapte fara sa fii platit suplimentar ? (vezi toată discuția)
Contract de munca! Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua! Lucrez ca si Agent Securitate! Am contract pe perioada nedeterminata,dar in contract scrie ca orarul ii de 8 ore pe zi de luni pana vineri-inegal! ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului majestik majestik cui trebuie sa ma adresez pentru a reclama firma la care lucrez de urmatoarele nereguli:lucrez minim 240 de ore lunar doar in tura de noapte fara a primi vreun ... (vezi toată discuția)