avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită urgent! incuviintare executare silita!
Discuție deschisă în Executare silită

urgent! incuviintare executare silita!

Buna ziua, va rog sa ma ajutai intr-o problema.
Am un contract de credit la un ifn, pe care din cauza pierderii locului de munca, nu am reusit sa mai platesc.
In luna aprilie mi-au spus ca imi dau dosarul spre executare silita, nu am reusit sa ajung la nici o intelegere de plata.
In contract scrie ca acesta constituie titlu executoriu.
Nu am primit nici o somatie de plata acasa, si voiam sa va intreb, daca acest contract contituie titlu executoriu, mai trebuie sa ajunga la judecator ca sa ceara incuviintarea executarii silite? care sunt pasii?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: DanyD , utilizator 23:08, 13 Septembrie 2009
Incuviintarea executarii silite se face prin instanta.
OUG 42/2009 a modificat C.Pr.Civila:
„Art. 373^1. — Cererea de executare silita, insotita de titlul executoriu, se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu prevede altfel. Acesta, de indata, va solicita instantei de executare incuviintarea executarii silite, inaintandu-i in copie cererea de executare si titlul respectiv.
Asupra cererii de incuviintare, presedintele instantei de executare se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea de incuviintare a cererii de executare silita nu este supusa niciunei cai de atac. Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata cu recurs numai de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.
Dupa incuviintarea cererii potrivit alin. 2, la instanta de executare se va alcatui un dosar privind executarea, la care executorul judecatoresc este obligat sa depuna cate un exemplar al fiecarui act de executare, in termen de 48 de ore de la efectuarea acestuia.
In tot cursul executarii, executorul judecatoresc este obligat sa aiba rol activ, staruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute in titlul executoriu, cu respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate.
Daca socoteste ca este in interesul executarii, executorul judecatoresc il va putea invita pe debitor pentru a-i cere, in scris, in conditiile legii, lamuriri in legatura cu veniturile si bunurile sale asupra carora se poate efectua executarea, cu aratarea locului unde se afla acestea, precum si pentru a-l determina sa execute de bunavoie obligatia sa, aratandu-i consecintele la care s-ar expune in cazul executarii silite.
Refuzul nejustificat al debitorului de a se prezenta ori de a da lamuririle necesare, precum si darea de informatii incomplete ori eronate atrag raspunderea acestuia pentru toate prejudiciile cauzate, precum si aplicarea sanctiunii prevazute de art. 108^2 alin. 2, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei fapte prevazute de legea penala.
In situatia prevazuta de art. 371^7 alin. 1, executorul judecatoresc este dator sa puna in vedere partii sa isi indeplineasca de indata obligatia de avansare a cheltuielilor de executare.”

Dvs. insa, puteti face contestatie la executare impotriva executarii silite precum si impotriva oricarui act de executare.



Intrebarea mea este cum anume pot afla daca s-a inceput executarea silita, daca s-a dat acea incuviintare, la care am inteles ca citarea partilor nu este obligatorie. Cu cei de la ifn nu pot discuta, nu imi da nimeni un raspuns.
Cum pot face contestatie la executare?
Voi fi instiintata la domiciliu ca a inceput procedura?
va multumesc
D.na Florentina, art. care l-ati invocat mai sus ...s-a modificat putin! Nu mai dati copy-paste dupa texte de lege modificate!

1.Veti fi citata inslusiv la jud. cererii de incuviintare.
2. Da, veti fi somata de catre executor prin Somatia de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incuvintarea executare silita pendre pendre Vreu si stiu daca judecatoria poate sa aproba incuvintarea silita fara debitor. Fara sa fiu citat la sedinta. Multumesc. (vezi toată discuția)
Executare leasing Cent Cent Am inteles din discutiile cu prieteni ca s-a schimbat sau ca urmeaza sa se schimbe legislatia si ca firmele de leasing vor avea nevoie de o sentinta pt a face ... (vezi toată discuția)
Admisibilitatea cererii de revizuire la incuviintarea executarii silite florindbro florindbro Este admisibila cererea de revizuire in baza art.322 pct.5 C.p.c. impotriva incheierii data de judecatorie privind admiterea incuviintarii executarii silite? (vezi toată discuția)