avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei de invaliditate

Buna ziua !

Ma aflu in urmatoarea situatie. Sunt persoana cu handicap. Handicapul este preexistent, adica il am de cand m-am nascut.
Conform certificatului de incadrare in grad de handicap este grad accentuat preexistent. Sunt nascut in luna iunie 1961.
In aceste conditii am lucrat in profesia de croitor intr-un atelier de croitorie al Cooperatiei Mestesugaresti in perioada septembrie 1980/octombrie 1992.
Din octombrie 1992 sunt pensionar de invaliditate.
Cuantumul pensiei a fost calculat in baza legislatiei dinnainte de Revolutie. Daca nu ma insel, este vorba de Legea 5/ 1977, articolul 38.

In prezent cuantumul pensiei este calculat pe punctajul de 0,56560.

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari;

1 Avand in vedere articolul 58 din Legea 263/2010 am dreptul sa solicit trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta, deoarece 65 minus 10 egal 55 de ani.

Indeplinind aceste conditii sunt indreptatit sa solicit recalcularea cuantumului pensiei de invaliditate ?

Sau acest drept il voi avea doar in anul 2026, la implinirea varstei de 65 de ani ?

Ce acte trebuie sa depun pentru acest demers ?
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2017
Pensionescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Pensionescu , utilizator 17:23, 5 Martie 2017
Nu aveti legatura cu art.58
Nu ati realizat 2/3 din stagiul complet in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat.
Veti fi trecut la limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani.
buna , intrebare pentru domnu mircea , perioada cat e pensionat de invalidiate nu se pune la socoteala ??? intreb deoarece la art 49 aliniatu 1 se refera la pensie de invalidiate si este perioada asimilata ????
Raspunsul Domnului Carp Mircea este corect. Dumnealui raspunde bazandu-se pe lege. Legislatia este deficitara.
Logica in calcularea cuantumului pensiei se bazeaza pe contributia salariatului.
Intelea asa; Cine munceste este obligat sa adune vechime in munca pana la implinirea varstei de minim 60 de ani. Un accident, o invaliditate nu intra in nici-un fel in logica pensie de invaliditate. De fapt nu este pensie. Este ajutor social. Despre meritul si dreptul de a primii o pensie intra in calcul dupa implinirea celor 60 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensionarea persoanelor cu handicap OnisoruDespina OnisoruDespina Sunt o persoana cu handicap accentuat, incadrata in gradul II cu mult timp inainte de angajare. Sunt nascuta in 26.03.1957 si pe 15 martie a. c. am implinit 20 ... (vezi toată discuția)
Handicap preexistent calitatii de asigurat nyflorin nyflorin Buna ziua, Ma numesc N.F., sunt din Slatina. Sunt persoana cu handicap gradul accentuat. Handicapul il am din nastere. Am certificat de handicap preexistent ... (vezi toată discuția)
Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)