avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Spray lacrimogen
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Spray lacrimogen

In urma unei sicanari in trafic am folosit spray-ul lacrimogen,dupa ce va voi povesti intamplarea astept un raspuns cu ce as putea pati in cazul relatat:

Eram in trafic intr-un oras pe un drum cu 2 benzi/sens, la un moment dat prima banda era ocupata cu o masina stationata pe avarii ,in dreapta mea (paralel cu mine)un conducător in varsta de aprox 50 ani imi taie calea fara semnalizare fara nimic,ii fac un flash iar d-lui ca multumire ca l-am "lasat" sa se bage pe banda mea da geamul jos si imi arata unele semne obscene.
Gestul facut m-a iritat si am pornit dupa d-ul sofer sa ii cer explicatii de ce a apelat la acest gest.
Dupa cativa km d-ul sofer parcheaza masina pe o straduta,am oprit langa el,m-am dat jos sa-l intreb ce înseamnă gestul facut si sa ii bat obrazul,in acel moment d-ul sofer a devenit recalcitrant,adresandu-mi injurii si devenea violent (cauta in masina vreun obiect sa ma loveasca)
vazand ca in loc sa purtam o discutie civilizata lucrurile au degenerat am fugit la masina si am luat spray ul cu piper si i-am administrat un jet apoi am plecat (m-am panicat nu stiam ce sa fac si cum sa reactionez)
Am parcat masina pe o strada alaturata si intre timp aparuse un echipaj de la smurd si unul de la politie(chemate de d-ul sofer care din agresor a pozat in victima)
Daca a dat declaratie la politie cu nr.auto(in caz ca l-a retinut) ce as putea pati???
V-as fi foarte recunoscător sa primesc un raspuns la isprava facuta.
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 19:48, 30 Martie 2017
Puteti fi acuzat de violenta daca depune plangere.
Dupa ce l-ati urmarit cativa km ce credeati ca veti obtine, scuze??
Comportarea agresiva in trafic este considerata contraventie si sanctionata de codul rutier dar utilizarea sprayului este sanctionata de codul penal in conditiile in care nu este folosit ptr autoaparare.
Urmarirea in trafic poate dovedi intentia de agresiune.


Art. 193

Lovirea sau alte violenţe

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.



Sprayul trebuie folosit strict numai pentru autoapărare
In cazul in care sprayul este utilizat in alte situatii, faptuitorul poate fi cercetat si sanctionat penal sau contraventional, in functie de imprejurarile si urmarile faptei.
Utilizarea armelor de autoaparare nu atrage sanctiuni,in cazul utilizari in legitima aparare-situatie inexistenta in speta supusa discutiei,deoarece nici semnul obscen nici sustinerea cauta in masina vreun obiect sa ma loveasca,nu constituie temei legal ca dv sa ripostati cu spray
Pentru a putea opera legitima aparare, apararea nu trebuie sa depaseasca atacul, in principiu
De la o sicanare in trafic v-ati asumat responsabiliotatea sa generati o situatie in care victima a solicitat un echipaj de la smurd si unul de la politie
Sa fiti convins ca politia a incheiat proces verbal
Cunoasteti reactia la sprayul cu piper ?
Cunoasteti ca aplicarea acestui spray la persoane suferinde de astm,afectiuni pulmonare,
afectiuni vizuale ,persoane in etate-poate genera reactii diverse si poate favoriza aparitia de afectiuni ireversibile?
Cunoasteti ca reactia imediata dupa aplicarea de spray determina un firesc atac de panica-care la persoane suferinde sau in etate poate conduce la sechele ?
Folosirea spray-ului lacrimogen constituie contraventie atat timp cat nu se produc leziuni
atestate de IML sub forma de zile de ingrijiri medicale
Daca insa victima formuleaza plangere,sesiseaza autoritatile care confirma agresiunea conditionat de concluziile medicale ,faptuitorul poate raspunde inclusiv penal
Bun,deci din toata ecuatia asta eu cad vinovat.Am inteles.
Ce ar trebui sa fac in apararea mea?(sa iau legatura cu un avocat in caz ca voi fi chemat pentru declaratii-audieri..?)
Banuiesc ca durează ceva timp pana ma gaseste in caz ca mi-a retinut nr.de înmatriculare.Masina care o conduceam este leasing si proprietar nu este firma la care sunt angajat ci firma de leasing.
Si in caz ca cazierul meu va fi "patat" pentru ce perioadă sau este permanent?
Identificarea dv nu este atat de anevoiasa pe cat apreciati dv
Firma de leasing,proprietara vehiculului are obligatia sa comunice politiei identitatea detinatorului vehiculului
In caz ca veti citat,pentru reprezentarea si apararea intereselor dv este de preferat sa apelati la serviciile unei persoane specializate
Mulțumesc pentru sfaturi si lămurire.
Iar pentru intrebarea legata de cazierul judiciar ("patarea" cazierului este permanenta sau pentru o anumita perioada?)

Alte discuții în legătură

Despre citatii alexlex alexlex Buna ziua,acum o luna m-am autoaparat folosind un spray paralizant,mirosul deranjant din scara blocului a alertat vecinii ce au chemat politia.Din auzite ... (vezi toată discuția)
Spray autoaparare piper aby12 aby12 Buna ziua, doresc sa stiu daca spray-ul de autoaparare pe baza de piper tb declarat la Politie pt a-l putea detine? Daca mi se acorda dreptul de a-l detine, ... (vezi toată discuția)
Accident provocat intentionat (ipotetic) ionut_b ionut_b Buna ziua! Va deranjez cu o alta dilema. Povestea este imaginara si se deruleaza astfel: Dupa ceva diferente de opinii cu un alt sofer din trafic, aflandu-ma ... (vezi toată discuția)