avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... buna seara- acordul tatalui pentru calatoria minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

buna seara- acordul tatalui pentru calatoria minorului

buna seara. daca detin o hotarare judecatoreasca definitiva prin care domiciliul fetitei este la adresa mea mai este necesar si alte acte din partea tatalui fetitei mele pentru a putea sa plec cu ea in alta tara? cum ar fi si hotarare judecatoreasca pentru ca intreaga custodie sa o exercit eu ca mama ? noi nu am fost casatoriti legal dar fetita ii poarta numele iar eu detin o hotarare prin care trebuie sa primeasca pensie alimentara copilul din partea tatalui ceea ce nu a primit de 4 ani si mai detin o hotarare prin care domiciliul fetei este la adresa mea. este de ajuns pentru a putea pleca cu ea din tara? multumesc frumos pt raspuns
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 07:46, 4 Martie 2017
Dacă aveți custodie comună trebuie să obțineți acordul tatălui pentru plecarea din țară, voluntar sau suplinit de către instanța de judecată.
Dacă fetița v-a fost încredințată spre creștere și educare, conform vechiului cod civil, nu mai aveți nevoie de acordul tatălui.
cand ne-am judecat pentru pensie alimentara si pentru domiciliul fetitei mele nu s-a discutat atunci nimic de custodie si nici nu este specificat in niciuna dintre cele doua hotarari pe care le am. procesul a fost in 2012. din 2012 si pana azi nu a platit nici macar o luna pensia alimentara si nici nu o viziteaza in toti acesti ani. multumesc
Dacă procesul a avut loc în anu 2012 înseamnă că s-a judecat conform noului cod civil astfel că autoritatea părintească (custodia) este comună.
daca deschid un nou proces pentru a obtine custodia totala credeti ca este sansa sa o castig ? tatal de 4 ani nu s-a interesat de copil si nu a platit niciodata pensia alimentara pe care este obligat sa o plateasca. este de ajuns sa dovedesc ca nu s-a interesat de copil niciodata pentru a castiga eu custodia?
Faptul ca dansul trebuia sa plateasca pensia alimentara, iar acesta nu a facut-o nu are nici o relevanta vis a vis de plecatul din tara, dar il puteti da in judecata pt decaderea din drepturi daca acesta a facut-o cu rea credinta (daca acesta a avut venituri declarate si a refuzat plata).

Daca vreti sa va vedeti interesul si sa puteti pleca cu fata din tara, dar nu sunteti in relatii bune cu dansul, va puteti folosi de neplata pensiei ca sa-l faceti sa semneze procura. (nu prea este moral, dar functioneaza mai rapid, aia e...)

Noul Cod Penal
CAPITOLUL II
Infracţiuni contra familiei
Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Abandon familiar Nadia77 Nadia77 Sunt divortata de fostul sot din data de 05 08 2010,avand un copil minor in varsta de 9 ani spre crestere si educare, iar acesta prin hotarare judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara,custodia copilului andreeageorgiana andreeageorgiana buna ziua!!!!imi doresc foarte mult sa castig custodia exclusiva a fetitei,sunt foarte hotarata deoarece a trecut 1an si jumate si tatal fetitei in varsta de 4 ... (vezi toată discuția)
Divort si custodia copilului IlieGeorgiana IlieGeorgiana Buna ziua, Sotul meu a parasit domiciliul in anul 2005 si a plecat in Italia. Din aceasta casatorie a rezultat o fetita, care acum are varsta de 11 ani, sotul ... (vezi toată discuția)