Avem o garsoniera achizitionata direct de la dezvoltator prin rate lunare timp de 30 ani.
Recent am primit o somatie de plata de la dezvoltator ca am un debit restant de 9000 ron la plata ratelor si sa ii prezint cum sa achit ratele.
Am analizat chitantele din anul 2012 pana in prezent si am constatat ca eu detin chitantele de 4500 ron pentru care am platit, adica am fost trasa in piept de acest dezvoltator
1. Chiar daca au trecut 5 ani de cand am observat ca acele chitante nu au fost scazute din ratele casei ( posibil casiera a fugit cu banii ) se mai pot cere inapoi?
Sau s-au prescris pt ca au trecut 3 ani?
Desi contractul meu cu dezvoltatorul este pe 30 ani din 2008 pana in 2038.
2. Ce se poate face mai departe: plangere la ANAF sau nu mai stiu catre ce sa ma indrept, pentru ca daca ma duc cu chitantele el nu o sa le recunoasca ca au fost introduse in contabilitatea sa.
Ce pot face in instanta, pe ce temei de drept as inainta o actiune?
Nu imi permit un avocat, de aceea intreb pe aici si apelez la bunovointa voastra
Nu cred ca este foarte clar la ce se refera sumele prezentate de d-voastra.
Aveati de platit 9000 si ati platit doar 4500 (pentru care aveti si chitante)?
Aveati de platit 13500 si ati platit doar 4500, ramanand datoria invocata de catre dezvoltator (9000 lei)?
Daca doar pt 4500 lei aveti chitante, inseamna ca atata ati platit iar diferenta (oricare ar fi ea)este restanta.
Dezvoltatorul spune ca aveti un debit restant de 9000 Lei; dvs aveti chitante pt 4500 Lei. Diferenta de 4500, de unde vine? Cum este justificata de catre dezvoltator?
Pe de alta parte, 4500 lei suma totala achitata in 5 ani, mie una mi se pare foarte mica (rezulta 75 Lei/luna).
Eu va recomand realizarea unei expertize judiciare.Ca sa nu mai plati avocat puteti apela in prima faza la o expertiza extrajudiciara,care nu cred sa va coste mai mult de 500 lei.Cu ea va duceti la dezvoltator, o aratati si ii spuneti ca daca il actionati in instanta plateste cheltuielile de judecata.Sefa mea, expert judiciar a obtinut anularea unor sume colosale, dobanzi penalizatoare practicate de banci, spre exemplu pentru ca banca nu a prezentat modul de calcul.