avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rate dezvoltator lipsa - avem chitantele dar pe tabel ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rate dezvoltator lipsa - avem chitantele dar pe tabel aparem lipsa

Buna ziua,

Avem o garsoniera achizitionata direct de la dezvoltator prin rate lunare timp de 30 ani.

Recent am primit o somatie de plata de la dezvoltator ca am un debit restant de 9000 ron la plata ratelor si sa ii prezint cum sa achit ratele.

Am analizat chitantele din anul 2012 pana in prezent si am constatat ca eu detin chitantele de 4500 ron pentru care am platit, adica am fost trasa in piept de acest dezvoltator

1. Chiar daca au trecut 5 ani de cand am observat ca acele chitante nu au fost scazute din ratele casei ( posibil casiera a fugit cu banii ) se mai pot cere inapoi?
Sau s-au prescris pt ca au trecut 3 ani?

Desi contractul meu cu dezvoltatorul este pe 30 ani din 2008 pana in 2038.

2. Ce se poate face mai departe: plangere la ANAF sau nu mai stiu catre ce sa ma indrept, pentru ca daca ma duc cu chitantele el nu o sa le recunoasca ca au fost introduse in contabilitatea sa.

Ce pot face in instanta, pe ce temei de drept as inainta o actiune?

Nu imi permit un avocat, de aceea intreb pe aici si apelez la bunovointa voastra

Multumesc,
Flory
Cel mai recent răspuns: seldom , utilizator 14:15, 12 Martie 2017
seldom a scris:

Buna ziua,

Ideea este ca dezvoltatorul spune ca nu am platit, desi am chitantele - aici e problema

Dezvoltatorul ma pune sa platesc de 2 ori

Va rog sa imi spuneti daca este clar acum?

Multumesc

Daca aveti chitantele inseamna ca aveti dovezi ca ati platit.
Nu are ce sa va faca.
Daca incearca vreun demers juridic este insa necesar sa dovediti la instanta ca ati platit si nu sa tineti chitantele ascunse...
Doamna Seldom, dvs. la alt topic ati specificat ca aveti rate la dezvoltator pe 45 de ani, aici scrieti ca pe 30 de ani. Tot la acel topic ati scris ca valoarea garsonierei a fost de 90.000E

Daca veti si platit la dezvoltator timp de 45 de ani cate 120E/luna, rezulta 64.800E. Nu cred ca dezvoltatorul v-a facut cadoul vreo 25.000E. Nu prea cred. Eu cred ca nici nu prea stiti ce ati semnat. Daca aveti rate pe 30 de ani situatia e si mai grava, caci nu se pupa cifrele, rezulta 43.200E si fara dobanda. Consultati-va cu un avocat, poat dvs in toti acesti ani ati achitat doar dobanda.

Acum referitor la chitantele dvs. Daca dvs. spuneti ca platiti rate din 2008, rezulta ca dvs trebuie sa aveti cel putin vreo 100 de chitante. Le aveti pe toate? Daca nu, dezvoltatorul va poate actiona/solicita suma pt care nu aveti chitante. Insa nu trebuie sa aratati nimanui chitantele decat in momentul in care vi se da clar un tabel cu chitantele lor lipsa, si apoi le consultati cu ale dvs. La fel, mare atentie, nu le dati lor nicio chitanta in ORIGINAL, va duceti si faceti copiii la toate chitantele, dar lor nu le dati niciun original ci le veti pastra pt instanta daca va vor da vreodata in judecata.

Atentie, lor nu le dati nici toate copiile dupa toate chitante, ci doar dupa acelea pe care vi le solicita ei printr-un tablel din care sa reiasa cele afirmate de ei adica cei 9000 lei lipsa, sa va indice ei mai intai exact care sunt lunile pt care zic ei ca nu ati platit. Le duceti copiile dupa chitantele care le aveti. Daca dvs. va lipsesc niste chitante, ei au dreptul sa va ceara banii doar pe acele luni.

Buna ziua,

Da, din pacate, situatia e complicata.

Contractul nu are specificata o durata maxima - la semnare mi s-a spus ca sunt pe 30 ani, dar calculand 120 EURO / luna - calculul dvs e corect

Nu am nici o dobanda la bani!

Adica eu trebuie sa platesc inapoi doar acei 90.000 euro fara dobanda in rate egale de 120 euro / luna.

Am dat initial un avans de 25.000 EURO - de aici diferenta.

Situatia e complicata pentru ca am si un pact comisoriu daca nu platesc 3 rate dezvoltatorul ramane cu toti banii mei dati si tot asa.

Toata zapaceala a inceput cand am primit acasa o scrisoare de la dezvoltator ca sunt restanta 9000 ron si sunt chemata sa discut cum achit banii.

De aici, am efectuat calculul si am vazut sumele pe care eu le platisem.

Si de aici am luat la puricat toate chitantele - da, le am pe toate nu am aruncat niciuna.

Deci dezvoltatorul are ce sa imi faca invocand pactul comisoriu - pentru ca acea clauza ii permite rezilierea contractului

Sper ca am fost mai clara acum - intrucat eu vad 2 probleme:

1. Trasa in pieot cu chitantele platite
2. Pactul comisoriu si dezvoltatorul poate invoca oricand rezilierea fara interventia instantei de judecata

Multumesc pentru ajutor,
Floryy.
Daca aveti toate chitantele, dezvoltatorul NU are ce sa va faca, deci nu sunteti trasa in piept cu nimic din punctul acesta de vedere. Dar probabil veti fi sicanta si amenintata si plimbata pe drumuri. Nu uitati, lor sa le dati doar copii dupa originale.

Ratele au fost stabilite in contract in EURO sau in LEI? Dvs. in ce valuta platiti? Oricum ar fi, nu exista ce au invocat ei, adica diferente de curs valutar in suma de 9000 lei.

Da intr-adevar acea clauza nu e comoda, poate nici chiar foarte morala dar e legala. Insa dvs. trebuie sa aveti grija sa nu ramaneti restanta de acum incolo. Am inteles ca ati ramas fara job dar pana va reangajati, vorbiti cu familia, rudele, prietenii sa va ajute sa depasiti acest hop sa nu ramaneti fara acoperis.

Presupun ca ei stiu de sotuatia dvs si vor sa va sicaneze tocmai ca sa ajungeti in situatia disperata de a nu plati 3 rate la timp. Aveti mare grija. Profitorii umbla ca vulturii.
Buna ziua,

Eu platesc in ron pe baza a ce informatii imi furnizeaza casiera: adica pentru luna in curs imi transforma 120 EURO * cursul din data platii = suma in ron de achitat

Am cerut extrasul din 2008 si m-au chemat la biroul dezvoltatorului marti ca nu imi pot da, decat sub semnatura - voi citi bine sper sa nu ma mai pacaleasca cu altceva.

Cert e ca se simt amenintati ca de ce le cer eu extrasul cu ratele platite din 2008.

Daca descopar ca tot acest debit a fost achitat de exemplu, cu chitante si din 2008, acesti bani s-au prescris?

Ma tem sa nu zica dezvoltatorul: pai de ce ne anuntati acum, au trecut 3 ani s-au prescris.

Deci intrebarile mele inca raman:

1. Chiar daca au trecut 5 ani de cand am observat ca acele chitante nu au fost scazute din ratele casei ( posibil casiera a fugit cu banii ) se mai pot cere inapoi?
Sau s-au prescris pt ca au trecut 3 ani?

Desi contractul meu cu dezvoltatorul este pe 30 ani din 2008 pana in 2038.

2. Ce se poate face mai departe: plangere la ANAF sau nu mai stiu catre ce sa ma indrept, pentru ca daca ma duc cu chitantele el nu o sa le recunoasca ca au fost introduse in contabilitatea sa.

Ce pot face in instanta, pe ce temei de drept as inainta o actiune?

Multumesc,
Floryy

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pactul comisoriu - clauza abuziva, sau nu seldom seldom Buna ziua, Am achitionat in anul 2012 o garsoniera direct de la dezvoltator la pretul de 90.000 euro. Din pacate abia acum am inteles ca in contractul ... (vezi toată discuția)
Banca/firma recuperare dorian_d dorian_d Buna ziua Eu am achitat integral un imprumut catre banca si am semnat si ordin de plata catre firma de recuperare in aprilie 2008. Nu am stiut ca banca nu a ... (vezi toată discuția)
Conditie de pus la banca sa plateasca dupa semnare Nistor bucovineanu Nistor bucovineanu Buna ziua. Vreau sa achizitionez un apartament intr-un oras de la mine din zona. Am crescut in sat, in zona izolata. Nimeni nu stie sa ma sfatuiasca. Cum sa ... (vezi toată discuția)