Buna ziua.
Vreau sa achizitionez un apartament intr-un oras de la mine din zona. Am crescut in sat, in zona izolata. Nimeni nu stie sa ma sfatuiasca.
Cum sa fac cu plata? Stiu ca se face prin banca. Dar ce conditie sa pun, sau cum se face, ca plata catre vanzator sa se faca dupa ce semnam actele la notar. Ca toti imi spun ca banii trebuiesc dati inainte de semnare. Dar daca el nu mai semneaza si eu am dat banii? A?
Va rog sa ma sfatuiti. Multumesc frumos.
Pai și vânzătorul...își vinde casa fără sa vadă banii în cont.
Pe principiul asta și el poate sa spună ca daca după ce semnează, nu-si mai primește banii.
Interesați-vă la banca dacă suma întra în contul lui în aceeași zi și daca da, actele sunt la notar, mergeți dimineață împreună la banca si faceți viramentul, după care, tot împreună va duceți la notar și semnați contractul.
Sau, se semnează contractul, dar se instituie o ipoteca legala în favoarea vânzătorului.
Pana nu ii faceți plata, bunul e ipotecat.
După ce i-ati plătit și totul e ok, vânzătorul da o declarație notariala ca a primit banii și cu acea declarație se radiază ipoteca de la Cartea funciara.
Costurile privind declarația vânzătorului și radierea vor fi în sarcina dvs.
Bună ziua!Domnule după ce faceți plata o să aveți documentul bancar -confirmarea plății în contul vânzătorului.
Este bine ca înainte să faceți plata către acesta să aveți toate datele reale ale acestuia.Cereți un extras de carte funciară (de la ANCPI)pentru locuință care doriți să o cumpărați.
Buna ziua,
eu tocmai ce am vandut un apartament si am avut ceva emotii, insa notarul a facut un contract care sa fie sigur pentru ambele parti prin introducerea unui pact comisoriu( clauza in contract)! Solicitatii notarului sa va introduca acest pact comisoriu care sa va garanteze ca daca faceti plata in termenele stipulate in contract, dvs. deveniti irevocabil proprietar cu drept de intabulare a imobilului, si proprietarului ca isi primeste intreaga suma la care va-ti inteles, in contul bancar. Tot in contract se specifica si contul unde se face plata( sa nu existe confuzii) !!
Model de pact comisoriu:
"În cazul în care cumpărătorul nu își îndeplinește obligația de plată a prețului, noi, părțile contractante, suntem de acord ca prezentul contract se fie desființat pe baza unei declarații unilaterale de rezoluțiune emise de către vânzător" Acesta poate fi dezvoltat!
Plata se poate face in fata notarului pana in suma de 10000 euro( 50000 lei) sau prin banca peste aceasta suma. Dar banca autorizeaza plata in cont doar in baza contractului de vanzare-cumparare semnat si autentificat de notar!