a fost casatorit si impreuna cu sotia au adoptat un copil , la 1-2 ani de la adoptie ,a divortat si copilul adoptat a ramas cu mama iar el obligat la plata 25-30 % din salariu ptr intretinerea minorului .
Intrebarea mea . Poate fi decazut din drepturile parintesti , deoarece el nu mai tine de loc legatura cu fosta sotie si implicit cu copilul
Ce ar trebui sa faca ptr a numai plati pensia de intretinere ?
Nu ma intrebati alte detalii ca nu le cunosc nici eu , am ramas si eu putin mirat cand am auzit de acest lucru , mai ales ca el acum , sa recasatorit si are 2 copii gemeni ( din care unul cu grave probleme medicale )
Am vorbit personal cu el si nu vrea sa renunte ,sa plateasca in continuare pensia ptr acel copil care practic ptr el este un strain , dar acum el este cel care de fapt ar avea nevoie de ajutor
Nu stiu daca va incerca sa faca ceva in sensul asta ( sa numai plateasca )
dar as vrea sa stiu ? se poate face ceva in cazul acesta?
Adoptatorul a luat locul parintelui firesc si ca atare este obligat la intretinere. Singura posibilitate de a nu mai plati pensie de intretinere este desfacerea sau nulitatea adoptiei. Faptul ca a adoptat un copil nu poate conduce la decaderea din drepturile parintesti ca sanctiune
Asa cum a relatat si @top dan, ramane tatal adoptiv al copilului infiat, plateste pensie de intretinere, insa poate deschide actiune in tribunal pentru micsoararea pensiei, pentru ca mai are doi copii din actuala casatorie.
Indiferent de modificarile survenite intre relatiile partenerilor ,care au consimtit la adoptarea copilului,barbatul ,a devenit prin hotarare emisa de catre autoritatile in drept ,adoptator cu drepturi si obligatii legal prevazute.
Schimbarea in tot sau in parte a pbligatiilor financiare,poate fi dispusa numai de catre instanta,care eventual va lua act de aspectul ca barbatul adoptator mai detine si alti minori,putand dispune micsorarea cuantumului pensiei acordate copilului adoptat.
De laudat interesul su staruinta adoptatorului ,care persista sa se achite de obligatiile pecuniare fata de minorul ,care intr-o anumita etapa a relatiei de casatoriei ,a consimitit sa il adopte .
Pensia de intretinere pentru un copil se stabileste pana la o partime din castigul din munca al debitorului. Procentul de 30 % pe care il plateste / l-a platit pana acum depaseste plafonul maxim prevazut de lege.
Angajatul dv poate face actiune in instanta pentru reducerea cuantumului pensiei de intretinere pentru primul copil, motivand, pe langa faptul ca plafonul a fost stabilit peste limita legala, ca mai are in intretinere doi copii. Cand pensia de intretinere este datorata pentru trei sau mai multi copii, ea va fi stabilita pana la 1/2 din castigurl din munca al debitorului.
Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului.
m_ella2005,ricu a precizat din start ca este 1 tema generala,ca adoptatorul nu intelege sa demareze actiuni pentru micsorarea cuantumului alocatiei acordat minorului.
Rog sfat
janina drula
Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani..
In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)