Persone fizice romane cu resedinta in strainatate (UE) urmeaza sa presteaze servicii de HR (recrutare), respectiv consultanta tehnica IT pentru o persoana juridica cu sediul in Romania.
Care este forma legal-administrativa prin care pot face asta? (daca exista)
Ce tip de contract?
Ce implicatii legale & fiscale trebuie avute in vedere?
Orice alta sugestie aditionala raspunsurilor formulate este binevenita si apreciata.
Am înțeles bine, respectivii sunt cetațeni români care nu au domiciliul în România iar angajatorul este persoană juridică înregistrată în România? Activitatea unde se desfășoară?
Da, ati inteles bine. Societatile comerciale pentru care se recruteaza, respectiv pentru care se ofera consultanta tehnica isi desfasoara activitatea in Romania.
Practic, sunt persoane fizice care au locuit in Romania si cu care a existat o colaborare, iar, recent, s-au relocat in alte tari UE. Colaborarea s-a desfasurat si se va desfasura in continuare online (daca are vreo relevanta).
Contractul individual de muncă se va încheia între angajatorul din România și persoana fizică, indiferent de unde are domiciliul sau rezidența stabilită.
Se va specifica exact că munca se va desfășura la domiciliul angajatului, respectând precizările de mai jos din Codul Muncii:
„Art. 108.
(1) Sunt consideraţi salariaţi cu munca la domiciliu acei salariaţi care îndeplinesc, la domiciliul lor, atribuţiile specifice funcţiei pe care o deţin.
(2) În vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu ce le revin, salariaţii cu munca la domiciliu îşi stabilesc singuri programul de lucru.
(3) Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, în condiţiile stabilite prin contractul individual de muncă.
Art. 109.
Contractul individual de muncă la domiciliu se încheie numai în formă scrisă şi conţine, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) precizarea expresă că salariatul lucrează la domiciliu;
b) programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să controleze activitatea salariatului său şi modalitatea concretă de realizare a controlului;
c) obligaţia angajatorului de a asigura transportul la şi de la domiciliul salariatului, după caz, al materiilor prime şi materialelor pe care le utilizează în activitate, precum şi al produselor finite pe care le realizează.
[ 10 adnotări ]
Art. 110. [egalitatea de tratament]
(1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
(2) Prin contractele colective de munca si/sau prin contractele individuale de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu, in conformitate cu legislatia in vigoare.”
Trebuie avut în vedere, chiar dacă activitatea se desfășoară la domiciliu, de faptul că angajații trebuie instruiți în domeniile securității și sănătății în muncă și a situațiilor de urgență, angajatorul întocmind având resposabilitatea întocmirii actelor în acest sens.
Practic, angajatul trebuie să efectueze un control medical de medicina muncii și să fie declarat apt înainte de începerea activității. Contractul se anunță în Registrul de Evidență al Salariaților (Revisal) iar în primele 3 zile acesta trebuie instruit după cum am menționat mai sus (minim 2 ore SSM și minim 2 zile a câte 8 ore în domeniul SU), timpul necesar instruirilor fiind timp de muncă plătit.