avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

buna seara,am si eu o nelamurire:sotia lucreaza acum la o firma de 3 ani cu contract de munca pe perioada nedeterminata,de curind a gasit un post de camerista la un hotel cu contract de munca de 5 luni,intrebarea mea este :la toamna dupa incetarea contractului poate beneficia de somaj daca se angajeaza la hotel?sau in cazul in care nu poate beneficia de somaj la toamna poate plati o luna darile catre stat pentru a face 6 luni si la anu iar 6 luni pentru a beneficia de somaj la anu urmator?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 8 Martie 2017
Si c.i.m. incheiat pe durata nedeterminata va inceta ?

Art. 17 Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.
am inteles,deci c.i.m.-ul actual va inceta iar daca se angajeasa imediat in alta parte cu contract de munca pe durata determinata nu va putea beneficia de somaj la toamna
Va putea beneficia de somaj la expirarea duratei c.i.m. pentru care a fost incheiat, daca se angajeaza cu c.i.m. pe durata determinata.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva Cristina_Gabriela1969 Cristina_Gabriela1969 buna ziua, lucrez la o firma din septembrie 2014, cu contract pe perioada nedeterminata. In urma unor discutii ale patronatului, e posibil sa fiu ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie somaj nennis nennis buna? din martie 2012 si pana in aprile 2015 am fost angajat in baza unui contract cu durata nedeterminata la o firma,care intre timp a devenit ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj rodicaz rodicaz Ce se intelege prin \\"persoanele carora le-au incetat raporturile de munca/serviciu din motive ce nu le pot fi reprosate\\"? Am un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)