avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din prima casatorie.Asa au cazut de acord sa faca actele,sotia nefiind trecuta deloc in acte si bineinteles nici eu.De ceva timp ne-am gindit ,eu si sotia, sa construim pe aproape jumatate din acel teren o casa; dar problema este ca banii vin de la mine si terenul de la fete .Cum pot proceda pentru a obtine un drept legal pe portiunea de teren pe cere vrem sa construim fara a face un act de vinzare/cumparare intre mine si fete ,daca exista asa ceva ? Multumesc anticipat pt faptul ca a-ti citit aceste rinduri
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 12:14, 14 Septembrie 2009
Este posibil , prin instituirea unui drept de superficie .

Dreptul de superficie este acel drept real principal dezmembrământ al dreptului de proprietate asupra unui teren, care constă în dreptul de proprietate al unei persoane, numită superficiar, privitor la construcţiile, plantaţiile sau alte lucrări ce se află pe un teren proprietatea altei persoane, teren asupra căruia superficiarul are un drept de folosinţă.

În cazul dreptului de superficie, se suprapun două drepturi de proprietate: dreptul de proprietate al superficiarului asupra construcţiilor, plantaţiilor sau altor lucrări şi dreptul de proprietate asupra terenului al cărui titular este o altă persoană. Dreptul de superficie este un dezmembrământ al dreptului de proprietate asupra unui teren.

Dreptul de superficie prezintă următoarele caractere juridice:

a) este un drept real imobiliar, având ca obiect întotdeauna un imobil, adică o suprafaţă de teren;
b) este un drept perpetuu, în sensul că există atâta timp cât durează construcţia, plantaţia sau lucrarea ce se află în proprietatea altei persoane decât proprietarul terenului; el nu se poate stinge prin neexercitare; atunci când se constituie prin act juridic, dreptul de superficie poate fi constituit şi pe o durată determinată;
c) este un drept imprescriptibil extinctiv; acţiunea în revendicare poate fi introdusă oricând până la stingerea însuşi a dreptului de superficie.

Dreptul de superficie poate fi dobândit prin titlu, uzucapiune sau direct prin lege. Acest drept conferă titularului său atributele de posesie, folosinţă şi dispoziţie. Posesia şi folosinţa terenului pe care se află construcţia, plantaţia sau lucrarea respectivă se pot exercita în strânsă legătură şi în limitele exercitării dreptului de proprietate care intră în alcătuirea dreptului de superficie. Dispoziţia materială se circumscrie doar cu privire la posibilitatea de a dispune de substanţa terenului numai în vederea realizării construcţiei, plantaţiei sau lucrării ce urmează să fie amplasată sau făcută pe acel teren.
În ceea ce priveşte atributul de dispoziţie juridică, este neîndoios faptul că superficiarul are dreptul să înstrăineze construcţia, plantaţia sau lucrarea respectivă, aflată pe terenul altei persoane, fără consimţământul proprietarului terenului. Cu alte cuvinte, dreptul de superficie este transmisibil prin acte juridice între vii sau pentru cauză de moarte, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. De asemenea, acest drept poate fi grevat de sarcini reale: uzufruct, abitaţie, servitute şi ipotecă.
Raspuns elaborat .. si corect ... sigur nu eu sunt cel care tre` sa aprobe ... :) ziceam si io asa.
zact cum trebe` ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie mihai09 mihai09 sunt proprietarul unui teren pe care este edificata o constructie de alta persoana pe baza unui contract de superficie asupra terenului. pot vinde acest teren, ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire Andreia90 Andreia90 Pentru o autorizatie de construire obtinuta in anul 1992 si alta in 1996, la data respectiva era obligatoriu ca titularul autorizatiilor sa fie si ... (vezi toată discuția)