avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... procedura de judecata discriminare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

procedura de judecata discriminare

art. 27 alin. (4) OG 137/2000 Persoana interesata va prezenta fapte pe baza carora poate fi prezumata existenta unei discriminari directe sau indirecte, iar persoanei impotriva careia s-a formulat sesizarea ii revine sarcina de a dovedi ca nu a avut loc o incalcare a principiului egalitatii de tratament.

Adica eu arat ca exista o deosebire de tratament fata de altcineva care nu are o caracteristica protejata, sa zicem rasa.
Iar paratul trebuie sa dovedeasca ca a avut o explicatie legala, mai plauzibila decat discriminarea.

Poate paratul sa prezinte o explicatie inadecvata, dar care totusi sa nu fie vadit ilegala?
De exemplu, eu sustin ca angajatorul a refuzat sa ma promoveze in functie... din cauza ca sunt tzigan. Si a promovat pe altcineva, care nu e tigan.

In mod normal, angajatorul ar trebui sa arate ca respectivul era obiectiv mai potrivit decat mine in functia respectiva.

Dar angajatorul isi motiveaza refuzul nu in legatura cu rasa... ci zice o aberatie, de ex. ca nu m-a promovat din cauza ca nu port sapca.
Si eventual dovedeste ca cel pe care l-a promovat poarta sapca.

Instanta va accepta explicatia imorala a angajatorului?

Alte discuții în legătură

Refuzata la angajare pe motiv ca sunt fumatoare! happyady happyady Buna seara, La recomandarea unuei cunostinte mi s-a oferit ocazia de ma angaja pe un post de vanzatoare la un magazin de cartier. In urma unei convorbiri ... (vezi toată discuția)
Refuz angajare mirelam_d mirelam_d Buna ziua, Am o mare problema si, poate, o mare suparare !!! In anul 2011, in urma unui divort urat de fostul meu sot am ramas fara slujba(am lucrat in ... (vezi toată discuția)
Discriminare imbracaminte vorbaretu vorbaretu Buna ziua Am dorit zilele trecute sa merg intr-un bar/club. Cand am ajuns la intrare si dau sa intru, ma opreste un bodyguard si imi spune ca nu poate sa ma ... (vezi toată discuția)