avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare prin decizie a timpului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare prin decizie a timpului de lucru

Buna ziua,
As vrea sa va intreb daca un angajator poate modifica prin decizie timpul de lucru de la 8 la 4 ore si numai catorva angajati. Informarea salariatilor respectivi este emisa in aceeasi zi cu decizia. Este legal? Si daca nu cum pot sa ma opun acestei decizii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:39, 10 Octombrie 2009
Aceasta decizie este nula, intrucat modificarea timpului de lucru (si a salariului ) aferent se face doar prin act aditional. Puteti contesta aceasta decizie la Tribunalul pe raza caruia aveti domiciliul, in termen de 30 de zile de la primirea acesteia.
Si de ce nu, va puteti adresa si cu o sesizare catre ITM.
Cf art. 17 (4) din Codul Muncii, orice modificare a unuia dintre elementele cuprinse in CIM impune incheierea unui act aditional la contract, in termen de 15 zile de la data incunostiintarii in scris a salariatului.
Deci, trebuiau sa va informeze cu 15 zile inainte ca vor modifica unele elemente din contract.

Daca insa, au facut act aditional cu aceste modificari si dvs l-ati semnat, nu prea mai aveti ce sa faceti intrucat art. 17 (1 indice 1) prevede ca obligatia de informare se considera indeplinita de catre angajator in momentul semnarii de catre salariat a actului aditional.
Adica, chiar daca nu ati primit informarea cu 15 zile inainte dar sunteti de acord cu modificarile propuse prin actul aditional si l-ati semnat se considera ca ati fost informat.

Modificarile care intervin la CIM se fac doar cu act aditional la CIM,care se inregistreaza la ITM.
Instiintarea legata de modificarile la CIM se face cu 15 zile inainte,printr-o adresa scrisa in care firma instiinteaza angajatul ca i se vor modifica elemente la CIM(salar,timp de lucru,functie) si este obligatorie.Angajatul poate sau nu sa o accepte aceasta modificare.
Va puteti opune prin refuz,in scris,adica sa nu semnati acea instiintare.Daca se trece peste vointa dvs,va adresati ITM printr-o sesizare scrisa in care sa specificati ca nu ati fost de acor cu modificarile,pt ca se vor considera modificari fara vointa dvs,ceea ce nu este permis,pt ca ,contravin codului muncii
Art. 41. - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
In decizie scrie ca incepand cu data de 15 septembrie (maine) se reduce timpul de lucru de la 4 la 8 ore si ca in termenul legal voi fi invitata sa semnez act aditional. Eu nu am de gand sa semnez nimic. Dar intrebarea este: maine cat stau la serviciu 4 sau 8 ore?

Alte discuții în legătură

Necomunicarea reducerii timpului de lucru! lazealiviu lazealiviu Am urmatoarea problema: in anul 2010, incepand cu luna iulie angajatorul a hotarat micsorarea timpului de lucru de la 8 ore la 4 ore fara instiintarea ... (vezi toată discuția)
Litigi de munca CojoianuCristina CojoianuCristina Angajatorul are dreptul sa schimbe contractul de munca de la 8 ore la 4 ore fara stirea angajatilor ? (vezi toată discuția)
Spor pentru orele de noapte saftmiki saftmiki Vreau sa dau muncitorilor spor pentru lucru de noapte de 25%, dar pana acum am dat 15 %.Trebuie facuta o decizie pentru fiecare persoana sau o decizie in care ... (vezi toată discuția)