avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Necomunicarea reducerii timpului de lucru!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Necomunicarea reducerii timpului de lucru!

Am urmatoarea problema: in anul 2010, incepand cu luna iulie angajatorul a hotarat micsorarea timpului de lucru de la 8 ore la 4 ore fara instiintarea angajatilor. Am luat la cunostinta acest lucru abia anul acesta cand am primit fisele de pensii private, observand injumatatirea sumelor. In urma intrebarilor catre angajator ni s-a raspuns ca s-a decis acest lucru, fara instiintarea noastra!
As dori sa stiu ce legi (articole) din codul muncii sau altceva, si care anume, specifica acest lucru, ca angajatorul trebuie sa instiinteze angajatul despre modificarea timpului de lucru.
Ce cai de atac as putea avea asupra acestei decizii, avand in vedere ca nu am semnat nimic in legatura cu acest lucru si ca e vorba de o firma privata.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lazealiviu , utilizator 12:37, 23 Mai 2011
Cititi Capitolul 8, Titulul II din Codul Muncii.
[ link extern ]

Art. 102. [clauze speciale]
(1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
(2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.

Mai mult de atat nu pot sa va sfatuiesc. Tocmai citeam articolul de mai sus cand am vazut postul dumneavoastra :)

Succes!
1. Codul muncii spune:
Art. 41
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

2. Pentru asta angajatorul trebuie sa intocmeasca un act aditional la CIM semnat de ambele parti.
3. Eu inteleg ca dvs. munceati 8 ore dar in acte apareati numai cu 4 ore pe zi.
4. Faceti o sesizare la ITM sa verifice cele spuse de dvs.
5. Dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
6. Raspunsul in scris pe care il veti primi de la ITM va poate ajuta in instanta.
Orice modificare a programului de lucru se face cu acordul angajatului, ca atare si in situatia de fata.
Banuiesc ca dvs. ati lucrat tot 8 ore...salariile cum vi le-ati primit pana la data la care ati aflat de pensia privata injumatatita? Nu v-ati sesizat pana acum ca primiti salariul pe jumatate?
Este vorba de pensie privata obligatorie sau facultativa?

Daca este cea obligatorie, puteti sa dati in judecata pentru decizia unilaterala a angajatorului de anu plati decat 50% la fondul de pensii privat obligatoriu, atata timp cat v-ati primit salariul intreg. Daca v-ati primit salariul pe jumatate, mergeti pe calea litigioasa cu sanase de castig.
Orice modificare a contractului individual de munca se face prin incheierea unui act aditional, bineinteles cu acordul partilor.


Codul Muncii (2010)
Art. 17
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Nu am sesizat acest lucru, deoarece am primit salariul intreg!
Intr-adevar, am lucrat 8 ore!
Este vorba de pensia privata obligatorie!

Va mumtumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare prin decizie a timpului de lucru corina_alice corina_alice Buna ziua, As vrea sa va intreb daca un angajator poate modifica prin decizie timpul de lucru de la 8 la 4 ore si numai catorva angajati. Informarea ... (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru de la 8 ore la 4 ore diacar diacar Buna ziua. Sotul a fost anuntat de la firma ca in lunile ianuraie si februarie, programul de lucru se va reduce de la 8 al 4 ore (din lipsa de lucrari, ... (vezi toată discuția)
Injumatatirea salariului la gravide este legala? Blumella Blumella Buna ziua! Peste 6luni voi intra in concediu de maternitate, am anuntat firma in scris ca sunt insarcinata, insa la 3saptamani am primit act aditional de ... (vezi toată discuția)