avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducere program de lucru de la 8 ore la 4 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducere program de lucru de la 8 ore la 4 ore

Buna ziua.
Sotul a fost anuntat de la firma ca in lunile ianuraie si februarie, programul de lucru se va reduce de la 8 al 4 ore (din lipsa de lucrari, reducerea activitatii). Ce inseamna acest lucru, se va injumatatii salarul? ce se intampla daca nu este de accord? Nu ne permitem reducerea salarului la jumatate , cu atat mai mult in ianuarie si februarie.


Multuemsc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:42, 21 Iulie 2021
Buna ziua, deoarece firma trece prin dificultati economice, are posibilitatea de a lua masuri pentru depasirea perioadei de criza astfel ca angajatorul a ales legal reducerea programului de lucru de la 8 la 4 ore timp de 2 luni, in locul unei reorganizari care presupunerea concedieri.

Aceasta masura se poate dispune unilateral, dar in ce priveste salariul, acesta se negociaza si nu poate fi deci modificat unilateral de angajator. Salariatul va fi chemat la consultari, probabil i se va propune diminuarea salariului si are 2 optiuni, fie accepta - se incheie un act aditionat pe noul salariu, fie isi da demisia sau inceteaza contractul prin acordul partilor.
Art. 41.C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Prin urmare, modificarea timpului de munca se face numai cu acordul partilor.
Dar in cazul in care firma trece prin dificultati economice, reducerea programului de lucru de la 8 la 4 ore timp de 2 luni, "aceasta masura se poate dispune unilateral" nu inseamnca ca firma trebuie sa dea o dispozitie, instiintare....prin care sa anunte angajatul ca se reduce programul? Sotului i-au spui sa-si faca cerere de reducerea programului de la 8 la 4 ore? Cum sa-si ceara el reducerea programului?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2015
diacar, utilizator
Nu are cum sa se decida unilateral modiifcarea timpului de munca. Cititi art.41 C.mun. care prevede cum se poate face modificarea c.i.m.

Art. 17. C.mun.
...
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
...
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
...
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
....
Eu nu inteleg de ce trebuie sa-si faca el cerere. Acum doua saptamanii iau zis ca luna ianuarie va fi in CFS, el le-a raspuns ca nu-si face cere de CFS deoarece conf legii el trebuie sa solicite CFS si acum au zis ca nu va mai fi CFS ci se reduce programul si l-au dat o cerere sa o completeze (cerere in care se solicita reducerea programului de la 8 la 4 ore incepand cu 1.01.2016, fara alte detalii). Este obligat sa completeze cererea? ce se intampla daca nu o completeaza? Multumesc

Alte discuții în legătură

Reducerea programului de lucru la 4 ore pe zi din dispozitia conducerii societatii angajatoare SidorencuVasile SidorencuVasile Cât de legală este decizia conducerii societăţii angajatoare de a reduce programul de lucru al angajatilor TESA la 4 ore pe zi, in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Reducere salariu de baza pe motive economice stromelectro stromelectro as vrea sa stiu daca se poate reduce salariul de baza printr-o decizie data de angajator, pe motive economice si pe ce perioada , fara sa existe acte ... (vezi toată discuția)
Reducere norma de lucru theya_05 theya_05 in ce conditii se poate reduce timpul de munca de 8 ore/zi la 4 ore/zi, cu reducere corespunzatoare a salariului ? (daca se poate, si baza legala ). multumesc. (vezi toată discuția)