avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calorifer în balcon: legislație specifică?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calorifer în balcon: legislație specifică?

Bloc cu centrala proprie. Cineva si-a montat in balcon calorifer, conectandu-l la instalatia blocului. Administratia a marit suprafata incalzita la calculul caldurii, ignorand alte variabile.

Normele legii 230/2007 spun:

(B) Obligatii:
h) sa modifice instalatiile de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu numai in conditiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilitatii, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective. Pe baza acestui referat, comitetul executiv va hotari asupra efectuarii modificarii. In cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice si a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic mentionat;


Probleme:

1) Administratia nu a tinut cont de suprafata radianta. Una e sa ai un calorifer de 60cm, alta e sa inconjori balconul cu calorifere, facand acolo uscatorie.

2) Administratiei e posibil sa nu i se permita accesul, nici macar cu preaviz, sa masoare radiatoarele. Ce variabile va lua in calcul?

3) Suprafatele radiante si incalzite nu spun totul, una e o camera, cu pereti izolati, alta e un balcon, eventual neinchis. In mod evident, consumul de caldura este de cateva ori mai mare pe balcon. Doar un repartitor de costuri poate depista diferentele de temperatura dintre mediu si calorifer, insa in mod evident cei cu calorifere pe balcon, nu vor repartitoare, vor sa le plateasca vecinii caldura la pausal.

Intrebari:

1) Exista vreo lege sa opreasca situatiile de mai sus?

2) Exista vreo lege, sa opreasca administratia sa calculeze suprafata radianta ca fiind egala cu cea incalzita a balconului?

3) Daca balconul este inchis si incalzit, de ce nu s-ar mari si cheltuielile CPI direct proportional, cu suprafata balconului?

4) Ce variabile iei in calcul, daca proprietarul nu permite accesul? Daca si-a schimbat radiatoarele in camere, si are unele duble ca dimensiuni, avand 28 de grade iarna, nu e normal sa plateasca cat altul cu calorifere de tabla comuniste care abia are 18 grade in casa.
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2017
Shareban, utilizator
Cel mai recent răspuns: Shareban , utilizator 09:32, 14 Martie 2017
e posibil ca acel locatar sa fi renuntat la un calorifer si sa-l fi mutat la geamul balconului inchis (problema cu punctul de roua).
Cum se poate rezolva probblemaL se mareste suprafata utila luata in calcul.
Simplu.
In primul rand n-a renuntat.

In al doilea rand, asa cum am scris si mai sus, mutarea din dormitor pe balcon ar creste exponential consumul de caldura (fizica de gimnaziu), poate cu 300% pentru acel calorifer, deci nu e ok sa plateasca cu doar 10% mai mult.
Nici un raspuns obiectiv pe tema asta? Atat de ambigua este legislatia pe subiectul asta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caldura ganca ganca buna ziua e corect sa platim caldura in functie de suprafata locuibila chiar daca nu incalzesc toate cele 3 camere, ci doar 2. Mentionez ca a 3 a camera e ... (vezi toată discuția)
Debransare de la caldura MARIABARBU MARIABARBU Locuiesc intr-un imobil de 4 etaje, cu centrala proprie. Doi locatari vor sa renunte la incalzirea apartamentelor, unul integral si un altul partial, dar prin ... (vezi toată discuția)
Am închis balconul cu termopan și am montat un calorifer în dormitorul care acum este mai mare. e normal să plătesc mai mult la căldură? Miroiu ioana Miroiu ioana Am renovat apartamentul si am desfiintat geamul si usa dinspre balcon,am inchis balconul cu termopan si am montat tot un calorifer in dormitorul care acum ... (vezi toată discuția)