avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Casatoria in Turcia,domiciliul in Germania.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Casatoria in Turcia,domiciliul in Germania.

Buna ziua.Locuiesc de 4 ani in Germania.In urma cu 3 ani m-am casatorit cu cetatean turc,in Turcia.Pe livretul international de familie eliberat in Turcia, mi s-a scris numele dupa casatorie al sotului.M-am intors in Germania(sotul a ramas in Turcia).Eu nu mi-am schimbat nici buletinul nici pasaportul cu noul nume...Nici la ambasada Romaniei nu m-am dus,caci nu ma voi mai intoarce oricum in Ro..Insa acum ne-am decis ca sotul sa se mute in Germania.A inceput demersurile in Turcia,cat si cursul obligatoriu de lb.Germana(luna aceasta va avea examenul).Problema mea este daca voi intampina probleme atat in Turcia cat si in Germania daca nu mi-am schimbat pana acum numele dupa casatorie? Voi nputea sa il aduc in Germania fara sa fie nevoie sa imi schimb numele?
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2017
AllexNicoll, utilizator
Legislatie aplicabila: Regulamentul CE 2201/2003, Regulamentul CE 1259/2010, Art.914 C.pr.civ



Consiliul Europei a adoptat Regulamentul nr. 2201/2003, regulament ce cuprinde reglementari privitoare la divort si la incredintarea minorilor celor doi soti.
Regulamentul nr. 2201/2003 este un act normativ comunitar, obligatoriu si direct aplicabil dupa integrarea Romaniei in UE la data de 1 Ianuarie 2007.



Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000 prevede în articolul 1 că prezentul regulament se aplică, oricare ar fi natura instanţei, materiilor civile privind:

(a) divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei;

(b) atribuirea, exercitarea, delegarea, retragerea totală sau parţială a răspunderii părinteşti.

În articolul 3 se dispun următoarele:

„ (1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele judecătoreşti din statul membru:

a) pe teritoriul căruia se află:
– reşedinţa obişnuită a soţilor sau

– ultima reşedinţă obişnuită a soţilor, în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo sau

– reşedinţa obişnuită a pârâtului sau

– în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi sau

– reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii sau

– reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, are „domiciliul” în acel loc;

b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul „domiciliului” comun.”


Conform articolul 17 Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 instanţa judecătorească dintr-un stat membru sesizată cu o cauză pentru care nu este competentă în temeiul prezentului regulament şi pentru care, în temeiul prezentului regulament, este competentă o instanţă dintr-un alt stat membru, se declară, din oficiu, necompetentă.



Din interpretarea logico-juridică a textelor legale mai sus arătate rezultă, fără echivoc, că o competenţă teritorială alternativă este indiscutabil reglementată numai între instanţele enumerate la litera a) din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, fapt demonstrat de utilizarea cuvântului „sau”, fiind exclusă o astfel de competenţă între cele indicate la litera a) şi litera b) sau caracterul aleatoriu al competenţei, lăsat la opţiunea reclamantului aşa cum eronat se argumentează.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort intre doi cetateni romani cu domiciliu in germania savulea savulea Buna ziua, Suntem un cuplu de cetateni romani cu domiciliul in Germania care doresc sa divorteze amiabil. Nu avem copii, Nu avem proprietati sau alte bunuri ... (vezi toată discuția)
Divort faneduru74 faneduru74 Doi cetateni italieni casatoriti in Italia, care au locuit pana acum cateva luni in Romania vor sa divorteze. Pot introduce actiunea de divort in Romania ? (vezi toată discuția)
Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)