avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate prin uzucapiune :
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate prin uzucapiune :

Sunt în posesia unei gradini de 54 de ani.O am în folosinţă în urma unei înţelegeri verbale de acum 54 de ani. Unul din cei doi fraţi(soacra mea cu fratele ei de acum 54 de ani) a renunţat la partea de casă în schimbul gradinii. Probleama este că acea casă, nu are nici acum titlu de proprietate. Întrebarea mea este, dacă, eu pot să revendic acea gradină , sâ-mi fac acte pe ea, în baza faptului că am folosit-o 54 de ani, şi dacă poate iesi din indiviziune
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:15, 14 Septembrie 2009
Uzucapiunea sau prescriptia achizitiva, este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege si constituie o proba absoluta de dobandire a dreptului de proprietate.

Principalul efect al uzucapiunii este obtinerea de catre posesor al dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra bunului posedat. Efectul este retroactiv, uzucapantul fiind considerat proprietar din ziua in care si-a inceput posesia.

Veti putea solicita prin instanta constatarea dreptului de prorietate asupra gradinii numai daca aveti calitatea de mostenitor al celui care a detinut in proprietate gradina.
Cu alte cuvinte, trebuie ca soacra d-voastra. sa dezbata mostenirea, si printr-un contract de partaj voluntar va trece ori nu gradina numai in proprietatea sa.

Pentru alte considerente ar trebui sa furnizati informatii complete.
In acest caz cel mai corect ar fi sa consultati un avocat ori notar, in mod direct.
stan petru-radu a scris:

Uzucapiunea sau prescriptia achizitiva, este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege si constituie o proba absoluta de dobandire a dreptului de proprietate.

Inlocuiti lucru prin imobil si va fi ok.

:bow:
Puteti obtine titlu de proprietate in baza uzucapiunii de 30 de ani ( uzucapiunea prelungita) Conditiile cerute sunt sa posedati bunul timp de 30 de ani si posesia sa fie utila (sa nu fie afectata de vreun viciu).
Problema este că, neamurile soacrei nu au dobindit înca titlul de proprietate, este o problema la fel de veche, si ei nu acţioneaza în nici un fel.Pot solicita în instanţă constatarea dreptului de proprietate asupra gradinii pe care o folosesc ( sunt singura mostenitoare a soacrei care inca traieşte) fără ca neamurile i să aibe titlul de proprietate, adică sa rezolv doar problema mea .Vă mulţumesc

Alte discuții în legătură

Uzucapa ioanavasileteodora ioanavasileteodora Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de \"uzucapa\" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de 30 ani mcrucita mcrucita Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)