Buna ziua,as dori parerea unui sau unor specialisti in custodia minorilor. Doresc ca ei sa fie liberi in decizii,au 15 si 13 ani ,sa se duca in vacante,sa studieze etc fara a le ingradi nimeni viata. Am custodie comuna cu fostul,dar nu l intereseaza copiii,nu si a exprimat dorinta de a i vedea sau creste de 8 ani ,acum deja sunt mari si stiu ce vor. Mentionez ca copilul de 15 ani a avut probleme de sanatate,diagnosticat cu elemente de spectru autist,am luptat mult,financiar deasemenea,in jur de 3000 lei lunar pt terapii,singura. Cum as putea obtine custodie exclusiva,? Din rautate el o sa incerce sa Nu fie de acord,pensie are 200 lei care ii plateste vreo 5 luni pe an uneori 3 , Cum imi pot ajuta copiii ? Nu e corect pt ei ca tatal sa aiba drepturi si obligatii deloc.
Cum ati ajuns sa aveti " custodie " comuna ? Ati divortat dupa 2011?
Puteti incerca, dat fiind faptul ca da dovada de neglijenta grava, sa exercitati singura si in acte nu numai in realitate, autoritatea parinteasca exclusiv dvs.
Va adresati judecatoriei cu cerere si incercati sa dovediti ca aveti motive intemeiate pt care cereti asta, sansele sunt mici, dar sunt.
Art. 403
In cazul schimbarii imprejurarilor, instanta de tutela poate modifica masurile cu privire la drepturile si indatoririle parintilor divortati fata de copiii lor minori, la cererea oricaruia dintre parinti sau a unui alt membru de familie, a copilului, a institutiei de ocrotire, a institutiei publice specializate pentru protectia copilului sau a procurorului.
Art. 398
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
Autoritatea parinteasca Art. 483
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.
Art. 487
Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.
Indatoririle specifice Art. 488
(1) Parintii au indatorirea de a creste copilul in conditii care sa asigure dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios.
(2) In acest scop, parintii sunt obligati:
a) sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea;
b) sa prezinte si sa permita informarea si lamurirea copilului despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta si sa ia in considerare opinia acestuia;
c) sa ia toate masurile necesare pentru protejarea si realizarea drepturilor copilului;
d) sa coopereze cu persoanele fizice si persoanele juridice cu atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.
Dupa cum vedeti, exercitarea autoritatii parintesti iti aduce o gramada de indatoriri, de care tatal nu s-a achitat in anii astia. Faptul ca o instanta a decis in urma cu niste ani ca ambii parinti exercita autoritatea parinteasca nu a reusit sa il convinga sa si-o si exercite, nici moral, nici material.
Pe langa faptul ca trebuie sa convingeti instanta ca nu au o relatie, ca nu exercita in fapt autoritatea parinteasca, mai e necesar sa o convingeti ca exercitand autoritatea parinteasca pe hartie , v-a incurcat/va incurca si ca nu e in interesul copiilor. Asta e mai greu pt ca :
Art. 503
(2) Fata de tertii de buna-credinta, oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte.
Deci nu aveti nevoie de acordul lui la fiecare pas, iar pt iesirea din tara, daca ii cereti acordul si din rea credinta nu vi-l da, va adresati instantei cu cerere pt a suplini acordul tatalui.
Pt neplata pensiei, va puteti adresa executorului sa il execute silit, iar pt majorarea pensiei, va adresati instantei.
Mai rau de cat atat, se poate trezi, ca tot il actionati in judecata, ca vrea sa fie tata. Nu asta e rau, ci faptul ca o face ca demonstratie ( ca va dati seama, ca o actiune in judecata nu are cum sa ii trezeasca lui sentimente calde fata de copii)- sa va arate el ce poate face in calitatea lui de tata .. sa isi exercite drepturile-respectiv dreptul de vizita, control, verificare minori- ca na, cu obligatiile , e mai greu.
Asa ca daca pana acum ati avut liniste, poate ar trebui sa va mai ganditi in ce priveste actiunea in judecata.
Cererea prin care se solicit instanței să dispună exercitarea exclusivă a autorității părintești de către unul dintre părinți este admisibilă, dacă se constată, în urma administrării probatoriului în cauză (înscrisuri, martori, prezumții, expertize, mijloace materiale de probă, mărturisiri, interogatorii), că admiterea ei este în interesul superior al minorului, consfințit de art. 263 din Codul civil și de art. 2 și 6 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
(se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti).
(Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.)
In practică, pot interveni şi situaţii obiective, care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, caz în care se impune ca instanța să dispună exercitarea acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.
Instanța poate dispune, dacă apreciază că este în interesul superior al copilului și că există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, psihică, spirituală, morală sau socială a copilului, inclusiv a copilului din afara căsătoriei în cazul căruia părinții nu conviețuiesc, ca drepturile părintești să fie limitate unui părinte sau chiar exercitate exclusiv de unul dintre părinți.
Dle av ,ii ajuta pe ei! Eu m am recasatorit am alt nume,am si un alt copil iar ei se semneaza oriunde cu numele sotului meu de acum pt ca practic el i a crescut de mici si se simt sa spunem respinsi ca nu au acelasi nume ca noi 3. Ei nu l recunosc de tata decat pe sotul meu , erau mici cand am divortat. Ma gandesc in viitor poate cel mare o avea nevoie de investigatii medicale,Nu stiu,sa nu pot face nimic pt ca trebuie si acordul lui. Fostul sot nu l a acceptat pe baiat ca fiind un baiat mai special,il facea handicapat etc si el stie,desi era mic.
Multumesc pt raspuns ! Aveti dreptate aici ,momentan o sa fac o actiune pt pensie alimentara reactualizata,dupa care ma gandesc la cealalta problema. Datorita faptului ca noi am vrea sa ne stabilim in uk ,deoarece am cautat o solutie ca sa l ajut pe baiat fara sa ne fie extreme de greu cu plata terapiilor si a profesorului de sprijin in scoala,care ajungeau peste 3000 lei lunar,ma gandesc ca in viitor dansul sa nu le creeze probleme copiilor dupa ce sunt aici la studii si e super pt viitorul lor. Domiciliul este la mama,dar daca ramanem aici se schimba si la cat rau stie sa faca ma gandesc ca poate face ceva numai sa bage bete in roate
Custodie exclusiva
bianca76
buna ziua,
Iata pe scurt povestea mea: am 37 ani,am fost casatorita 13 ani si in urma neintelegerilor am divortat in mai2013,la notar,de comun acord si...din ... (vezi toată discuția)