avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cerere de revizuire - sentinta penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cerere de revizuire - sentinta penala

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta:
- sentinta definitiva din 2014, fapte savarsite pe vechiul cod penal, dar judecate pe noul cod penal. Pedeapsa 3 ani cu suspendare, pentru fapte de inselaciune, cu prejudiciu cauzat partii civile. La acel moment, nu a fost incheiat acord e mediere.
Intrebare este, acum se poate face cerere de revizuire? Intrucit a aparut un element nou, care la momentul sentintei, nu exista. Acel element fiind acordul de mediere, cu partea civila.

Va multumesc
Ma faceti sa rad ce interpretare ati gasit, si ca sa va raspund, nu se poate.
Expresia fapte sau imprejurari se refera la probe propriu-zise ca elemente de fapt cu caracter informativ cu privire la ceea ce trebuie dovedit in calea de atac a revizuirii, in esenta, orice intamplare, situatie care in mod autonom sau in coroborare cu alte probe, poate duce la dovedirea netemeiniciei hotararii de condamnare.
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Stimate domn,
Ma bucur, ca intr-o tara plina de griji si probleme, am reusit sa va fac sa radeti. Intrebarea a fost adresata din partea unei persoane fara cunostinte de specialitate, catre un forum cu oameni specializati in domeniu. Oricum multumesc.
Poate puteti sa imi spuneti ce inseamna:
"Art. 453

Cazurile de revizuire

(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză; "

Fapte sau imprejurari noi, ce nu au fost cunoscute, nu credeti ca acordul de mediere, reprezinta , un element nou??? Care nu a fost luat in calcul la momentul hotararii??

Sper sa reusesc sa va amuz dinou.

Multumesc
Daca cititi atent, v-am explicat ce presupune expresia fapte sau imprejurari, nu dezvolt mai mult.

Cererea de revizuire pentru existenta unui acord de mediere poate fi admisa doar daca acordul de mediere exista la dosar in momentul pronuntarii sentintei ori deciziei in apel, si instantele nu au luat act de el, desi trebuiau sa ia act de el si sa dispuna incetarea procesului penal.

Prin urmare, daca s-a incheiat pana la ramanerea definitiva a hotararii un acord de mediere, dar nu a fost depus la dosar, ori daca a fost incheiat si depus la dosar dar instanta nu s-a pronuntat in considerente ori in minuta fata de el, poate constitui un motiv real de revizuire.

Daca acordul de mediere a fost incheiat dupa condamnarea definitiva, nu exista nici o sansa de revizuire pe acest temei.
@mediatordorinilie:
Cererea de revizuire pentru existenta unui acord de mediere poate fi admisa doar daca acordul de mediere exista la dosar in momentul pronuntarii sentintei ori deciziei in apel, si instantele nu au luat act de el, desi trebuiau sa ia act de el si sa dispuna incetarea procesului penal.
Prin urmare, daca s-a incheiat pana la ramanerea definitiva a hotararii un acord de mediere, dar nu a fost depus la dosar, ori daca a fost incheiat si depus la dosar dar instanta nu s-a pronuntat in considerente ori in minuta fata de el, poate constitui un motiv real de revizuire.

Daca nu s-ar fi dispus incetarea procesului penal, desi erau probe cu privire la o cauza de incetare a procesului penal, situatia se circumscrie cazului de contestatie in anulare de la art. 426 lit. b C.p.p. nicidecum vreunui caz de revizuire. Nu am mai facut aceasta discutie ca nu avea rost.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare si revizuirea puncuskaa puncuskaa in ce cazuri sunt admise contestatia in anulare si revizuirea? (penal) (vezi toată discuția)
Revizuire dosar penal bianca11 bianca11 Buna ziua as dori sa stiu ce se poate intampla la revizuirea unui dosar penal,cerea de revizuire este facuta de unul dintre inculpati va multumesc (vezi toată discuția)
Calea de atac impotriva unei decizii penale. _Alin_ _Alin_ Instanta Tribunalului a emis o hotarare numind-o ,,Sentință'' Impotriva acestei sentinte penale, am declarat ,,Apel'' conform art. 408 CPP. Apelul a fost ... (vezi toată discuția)