Buna seara,doresc sa va consult in urmatoarea problema:
-am construit o casa de locuit in intravilanul unui sat din Transilvania. Desi ulita pe care am construit se afla in centrul satului la 500m de primarie ,aceasta ulita nu este iluminata .Din aceasta cauza ca sa ma racordez la curent am nevoie de macar 2 stilpi de curent ca sa ajung la alta strada (ulita). Am eu obligatia de a cumpara acesti stalpi ,dupa cum stiu foarte scumpi, sau exista vreo obligatie din partea Primariei de a asigura iluminatul macar in centru?
Daca e vorba de drum public adresati o cerere la primarie.
Incercati sa discutati si sa rezolvati problema pe cale amiabila.
Daca nu merge va trebui sa va judecati.
Am incercat la primarie ,dar azi toti pot raspunde ca nu sunt bani.As intelege daca as fi facut casa undeva pe deal departe de sat(defapt este o comuna),dar nu este normal sa astepte sa electrific eu pe cheltuieala mea centrul satului ,intr-o perioada cand peste tot se vorbeste de fonduri care se dau satelor pentru canalizari ,electrificare,etc.
In calitate de electrician pot sa va spun un lucru care o sa va placa foarte putin: nu stiu daca primaria are vreo obligatie sa puna iluminat public (si deci stalpi) pe ulita dumneavoastra dar stiu ca, daca vreti curent electric trebuie sa aveti acordul furnizorului de energie electrica in sensul ca are posibilitatea sa va furnizeze cantitatea de energie dorita si trebuie sa platiti instalatiile noi care trebuie montate pentru a va putea furniza energia electrica (adica stalpii, in cazul dumneavoastra; o fabrica plateste si postul de transformare necesar). Mai mult aceste echipamente devin propietatea furnizorului de energie asa incat vecinii dumneavoastra se pot alimenta ulterior pe gratis.
Eu va sugerez sa cautati cativa vecini care sa doreasca si ei curent si atunci cheltuielile cu stalpi (si proiectul aferent) se vor imparti si deci vor fi mai usor de suportat.
Chiar daca primaria pune iluminat cablul prin care veti fi alimentat va trebui sa il platiti.
Ce ar putea primaria sa faca este sa acceseze fondurile europene pentru a realiza iluminarea satului. Problema, pentru primarie, este ca, dupa aceea, trebuie bani pentru curent si pentru becurile de pe strada, deci va fi o cheltuiala permaneneta si nu stiu daca au de unde sau nu.
Nu este vorba ca imi place sau nu ,dar fata de ce spuneti Dvs. deja s-au schimbat multe .Legea din 2008 a schimbat un pic conditiile de racordare .Iar vecinii mei se vor putea racorda numai dupa ce la cererea mea ma vor despagubi(in cazul in care eu o sa platesc stalpii)chiar daca stalpii devin proprietate furnizorului.
Va dati seama ca avand atorizatie de constructie am si avizul furnizorului.
N-am inteles ce va trebui sa platesc eu daca primaria pune cablu ?
Vecinii mei din pacate au lasat Electrica sa traga curentul prin curtiile lor ,cea ce eu incerc sa o evit. Iar despre primarii ,nu cred ca stau chiar asa de prost sa nu poate platii becurile de pe o ulita .
Oricum va multumesc ca v-ati pierdut timpul cu raspunsul dar eu totusi caut o rezolvare, ca nu mi se pare corect ca pe aceleasi lucruri unii le primesc pe gratis iar altii nu reusesc sa le plateasca (vorbesc de pretul unui stalp).