avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stalp de energie electrica, furt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stalp de energie electrica, furt

Pentru a avea curent, Enel ne-a obligat in 2012 ca pe cheltuiala noastra sa tragem o teava de curent pe sub sosea, caci stalpul era vizavi. Am facut, am platit sute de milioane pentru autorizatie si executie, am platit tot, inclusiv cablul care a trecut pe sub sosea. Azi Enel le-a dat voie unor vecini sa se racordeze la stalpul de langa poarta noastra, pus pe cheltuiala noastra integral. Acel stalp nu are putere sa ne sustina si pe noi (fabrica de mobila) si pe vecini (firma, nu stiu ce vor sa faca). Puterea a fost calculata sa ne ajunga noua, nevoilor noastre, si daca aveam nevoie mai mare, ne cereau mai ulti bani pentru a pune un cablu mai gros pe sub sosea. E pericol si de supraincalzire a instalatiilor si incendiu daca se supraincalzeste. Ce putem face pentru a stopa urgent lucrarile? putem face si plangere penala pentru distrugere daca se atinge de stalp?
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 20:58, 8 Noiembrie 2015
Stâlpul de racordare este amplasat pe domeniul public și chiar dacă ar fi pe propr. d-voastră a intrat în proprietatea ENEL(care este un hoț!!!!!!!!!!!!, dar aceasta este legea)Este de utilitate publică. Deoarece acest stâlp a fost amplasat cu contribuția d-voastră , ENEL are obligația de a fă calcula despăgubirile necesare așa că puteți să le solicitați noilor consumatori dar nu puteți interzice racordarea .
Despagubirea v-o achita direct Enel, nu o luati de la vecini. Trebuie doar sa stiti cand vecinii au primit si achitat ATRul si mergeti la distribuitorul de energie sa va luati banii.
Pe de alta parte, raspunderea cablului, incendiului etc. apartine Enel. In general, desi dv. ati platit un cablu de sectiune x, Enel pune 2x. E un exenmplu, asa incat sa isi asigure ca, pentru o diferenta mica de pret, ar putea sa mai racordeze si alt consumator. Nu stiu daca, in mod concret si real, e si cazul dv., dar trebuie sa verificati.
Multumesc pentru raspunsuri, dar nu inteleg care anume sunt legile despre care e vorba, mai exact. De asemenea, as dori ca pana se racordeaza vecinul sa ii stopez lucrarile. Cum pot face asta?
De asemenea, consumul meu va creste si normal este ca noi sa beneficiem de stalpul nostru. Cand nevoia noastra va creste si Enel ne va spune ca nu ne ajunge stalpul deoarece le-a dat vecinilor si nu mai e putere? Noi ce vom face? Alt stalp? Pe cheltuiala cui?
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2015
eok11, utilizator
Nu aveți dreptul să blocați racordarea la energie electrică a vecinului. Acesta este un drept dat prin lege oricărui cetățean al acestei tări, fiind vorba de satisfacerea unei nevoi sociale. Legea care reglementează acest lucru ca și altele privitoare la branșamente li nu numai este Legea energiei electrice și a gazelor naturale L.123/2012 pe care o puteți studia.
Nu va putem ajuta cu raspunsuri, atata timp cat problema dv. se tot schimba. Hotarati-va care e problema, ca sa intelegem si noi.
Imi pare, in esenta, ca nu e o chestiune juridica sau de curent, ci ca nu vreti dv. ca vecinul sa aiba curent si gata!
Ba ca e stalpul dv. platit doar de dv., ba ca nu mai e putere, ba ca daca mai e putere tot a dv. sa fie, vreodata, daca veti avea nevoie si chef s-o solicitati... e un fel de ”nu vreau si gata”, insa legea nu functioneaza asa.
Care e ideea de dv. nu doriti sa aiba lumina si capra vecinului?

Alte discuții în legătură

De unde se consideră branșamentul electric ca fiind proprietatea utilizatorului? stirbu67 stirbu67 De unde se considera bransamentul electric ca fiind proprietatea utilizatorului ? Intreb deoarece pe acel surub de legare a cablului electric care porneste ... (vezi toată discuția)
Cine plateste stalpii de curent ? Diegutza Diegutza Buna seara,doresc sa va consult in urmatoarea problema: -am construit o casa de locuit in intravilanul unui sat din Transilvania. Desi ulita pe care am ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cei de la curent, suma uriasa de achitat mihaela1972 mihaela1972 am urmatoarea situatie: -in anul 2006 cei de la electrica au montat la domiciliul meu un contor electric si au efectuat racordarea la reteaua electrica ... (vezi toată discuția)