as avea o nelamurire! ce inseamna atunci cand avocatul primeste de la procuror prin fax o hartie prin care spune ,, in respectivul dosar se efectueza acte de urmarire penala,,?
In ce anume constau aceste acte? e obligatoriu prezenta avocatului?
In anumite cazuri, asistarea /reprezentarea de catre avocat e obligatorie.
Spre exemplu , daca invinuitul/inculpatul e minor , arestat , chiar in alta cauza , internat intr-un institut medico-legal .
Actele de urmarire penala fixeaza imprejurarile in care fapta a fost savarsit, prin coroboarea de mijloace de proba(audierea invinuitului /inculpatului , aprecierea mijloacelor materiale de proba, aprecierea depozitiilor martorilor eventuala confruntare a acestora ) si prin probatorii ca si cercetarea la fata locului , reconstituirea.
In cazul in care sunt intrunite cerintele legale , prin rechizitoriu , act de inculpare si sesizare a instantei de judecata , se dispune trimiterea in judecata.
Urmarirea penala are ca obiect strangerea de probe necesare, vizand existenta infractiunii, identificarea faptuitorilor si stabilirea raspunderii acestora - avand ca scop trimiterea sau nu in judecata.
In anumite cazuri (cele enumerate de colega stoica ioana), prezenta avocatului (ales sau din oficiu) este obligatorie...in celelalte ramane la latitudinea acestuia, in limita puterilor conferite prin contractul de asistenta juridica.
Procedura penala include si etapa administrarii probelor in baza carora sa se poata/sau nu,realizarea incadrarea faptei,eventual sa se identifice vinovatii.
In baza probelor ,autoritatea in drept ,politie ,parchet pronunta concluzii .
In situatia constatarii elementelor si indiciilor temeince care permit incadrarea faptei sub aspectul prevederilor in vigoare,sunt coroborate aspectele,faptele cu probele si in final se pronunta rechizitoriul,care reprezeinta actul de sesizare al instantei.
In circumstantele in care partile intrunesc conditiile legal prevazute ca si invinuit/inculpat ,audierea acestora pentru intocmirea actelor de procedura se desfasoara in prezenta avocatului ales sau din oficiu,cu rolul activ de a apara interesele clientului
am ineteles despre aceste aspecte! Problema era referitoare la motivul pentru care avocatul a primit prin fax o astfel de instiintare , sau nu stiu cum sa ii spun, prin care i se transmitea ca in dosar se efectueaza acte de cercetare, fara sa i se spuna sa se prezinte la un anumita data si ora.
Ce importanta mai prezinta acest aspect? Poate fi vorba desore faptul ca U.P este pe finalizare, si urmeaza sa fie data solutia?
Avocatul in faza de UP nu poate sa participe decat in anumite etape la faza aceasta!
Atunci pentru ce a mai fost instiintat?
Avocatul ,functie de limitele asumate fata de clent,poate sau nu sa desfasoare activitati in aprarea intereselor acestuia.
Informatia comunicata, ca procurorul a respectat si aplicat procedura de informare a aparatorului ,constituie proba ,in eventualitatea in care partea invoca lipsa de procedura sau incalcarea acesteia