avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... incheiere nerecurata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

incheiere nerecurata

o judecatorie da o sentinta civila prin care se constata nulitatea relativa a unui contract de vanzare-cumparare.
paratii fac recurs in termen legal.

tot in termen legal cealalta parte solicita lamurirea dispozitivului sentintei, iar sentinta este modificata printr-o incheiere prin care nulitatea relativa este modificata in nulitate absoluta.
incheierea e cu drept de recurs in 15 zile.
paratii nu fac recurs si impotriva incheierii.

in recurs, avand in vedere ca incheierea a devenit irevocabila prin nerecurare, ce optiuni exista ? mai poate fi casata sentinta de catre tribunal in tot sau in parte? tribunalul poate respinge recursul paratilor pe motiv de nerecurare a incheierii?

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sphinx , utilizator 19:54, 20 Martie 2017
Nu am mai intalnit o asemenea problema si nici nu retin sa fi intalnit vreo astfel de situatie juridica.Si la cat am studiat eu cred ca e primul caz de acest fel.

Fara sa analizez in detaliu cazul dvs. mie imi pare ca oricum fiind o eroare materiala ramaneti sa va judecati in calea de atac doar ca va trebui sa precizati cu privire la nulitatea absoluta.

Fiind o eroare materiala din ceea ce ziceti, de principiu, solutia primei instante tot v-ar fi afectat si indiferent de modificare nu va afecteaza in mod efectiv pe fondul judecatii.

Vorbiti cu avocatul dvs. ca sa analizeze tot ce este la dosar ca sa inteleaga mai exact deoarece trebuie analizata hotararea si incheierea de indreptare.

Se poate intampla ca judecata sa fi fost pe nulitate absoluta si totul sa fie asa, dar, din eroare instanta sa fi consemnat in dispozitiv nulitatea relativa.Era normal sa isi indrepte hotararea daca avea fundamente in fapt si in drept.
reclamantul a solicitat constatarea nulitatii absolute a contractului, paratul a spus ca acel contract e valid sau cel mult lovit de nulitate relativa.
in dispozitivul sentintei instanta a retinut nulitatea relativa.
desi din cuprinsul hotararii se putea intelege ca e vorba de nulitate absoluta, dpdv juridic conta ce scrie instanta in dispozitiv.
urmare a cererii de lamurire dispozitiv facuta de reclamant, instanta a schimbat dispozitivul sentintei, inlocuind sintagma 'relativa' cu 'absoluta'.

problema e ca doar sentinta cu retinerea nulitatii relative a fost recurata de catre parati, nu si incheierea in care se retine nulitatea absoluta.
in acest caz, intrebarea e: ce efecte juridice produce acest fapt asupra desfasurarii recursului?

multumesc

p,s.: eu sunt reclamantul.
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
sphinx, utilizator
Asa cum v-am spus de prima oara este vorba de o eroare materiala si asa rezulta si din ceea ce relatati.

Apelul se va judeca in raport de aparari si daca este vorba de nulitate absoluta se va respinge apelul.
Nu va ajuta eroarea materiala.
in privinta incheierii am inteles, fiind vorba doar de indreptarea unei erori materiale.

in schimb, va rog sa precizati daca prin "se va respinge apelul" ati vrut sa spuneti ca tribunalul va mentine sentinta judecatoriei de constatare a nulitatii absolute.

multumesc!
Da, daca se va respinge apelul va ramane valabila hotararea primei instante.Cu indreptarea ei cu tot.
Daca se admite apelul hotararea se va modifica in intregul ei, se va desfiinta.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Invocare nulitate absoluta - rejudecare adiadiadi adiadiadi Buna ziua Am intentat o actiune civila la tribunal, actiune care mi-a fost respinsa . Am depus recurs in termen legal; odata cu recursul am depus si o ... (vezi toată discuția)
Sentinta favorabila cuziamusia cuziamusia In calitate de reclamant am obtinut ceea ce am cerut in justitie dar nu stiu care ar fi urmatorul pas. Avocata care ma asistat este in concediu de ... (vezi toată discuția)
Partaj cuziamusia cuziamusia asa cum ne-am inteles, cu banii trimisi de mine in Ro sotia a cumparat un apartament. pt ca sa nu fie bun común, ea a profitat de faptul ca eu ma aflam la ... (vezi toată discuția)