Buna ziua
Am intentat o actiune civila la tribunal, actiune care mi-a fost respinsa .
Am depus recurs in termen legal; odata cu recursul am depus si o cerere de indreptare eroare materiala care a fost solutionata favorabil.
Am primit comunicarea despre indreptarea erorii materiale cu mentiunea ,, drept de recurs in termen de 15 zile ,, .
Am mers la tribunal sa vad dosarul dar acesta fusese trimis la curtea de apel inainte de expirarea termenului de recurs pentru eroare materiala .
1. In aceasta situatie pot cere la recurs trimiterea spre rejudecare a intregului dosar? Ma intereseaza sa pot incepe un nou proces, cu noi probe .
Poate fi aceasta situatie invocata ca nulitate absoluta pentru rejudecare ?
2. Consultand dosarul dupa ce a fost inaintat la curtea de apel , am observat ca o incheiere de sedinta a tribunalului nu a fost semnata de judecator ci doar de grefier; este vorba de incheierea prin care se amana pronuntarea pentru depunerea de concluzii scrise .
Aceasta nesemnare poate fi invocata ca nulitate absoluta pentru trimiterea spre rejudecare ?
3. Termenul pentru recurs la curtea de apel nu a fost stabilit
Mai pot introduce la actiunea depusa pentru recurs o completare in care sa invoc si cele doua motive de mai sus pentru rejudecare/casare avand in vedere ivirea/ constatarea ulterioara a acestora?
pt.întrebările :
1) dvs. vi s-a acordat drept de recurs în 15 zile doar la acea cerere de îndreptare eroare materială.Recursul la dosarul respectiv urmează a fi judecat;
2) încheierea prin care se amână pronuntarea pentru depunerea de concluzii scrise, descoperită a fi nesemnată de judecător este NULÃ potrivit art.255 al.2, art.258, 261 din CPC :
a) cereţi imediat o copie xerox până nu o semnează, eventual luaţi un martor.Foarte discret era bine o poză cu telefonul (atenţie la camera video amplasată în camera de studiu la arhiva instanţei) ;
b) acest fapt vă dă dreptul la o casare chiar totală a hotărârii atacate şi trimiterea dosarului la prima instanţă pt. rejudecare;
c) dacă nu s-a dat primul termen încercaţi URGENT completarea recursului cu acea Încheiere nesemnată.
Referitor la intrebarile dumneavoastra am urmatoarele opinii:
1) Dumneavoastra ati declarat deja recurs impotriva sentintei din fond iar instanta dupa implinirea termenului stabilit pentru formularea recursului si dupa solultionarea cererii de indreptare a erorii materiale a trimis dosarul Curtii de Apel. Odata ce dosarul a fost inregistrat pe rolul Curtii de apel acesta a urmat procedurada de inregistrare a dosarelor prin programul Ecris stabilindu-se termenul si completul de judecata. In conditiile in care ati avut posibilitatea de a studia dosarul in arhiva curtii aceasta procedura a fost indeplinita.
2) Referitor la nesemnarea de catre judecator a incheierii de amanare a pronuntarii in vederea depunerii de concluzii scrise, aceasta este o incheiere preparatorie care nu leaga instanta si care nu prejudeca fondul astfel incat consider ca nu sunt incidente dispozitiile art 258 Cod proc. civ. care se refera la hotararea pronuntata in urma deliberarii, in speta sentinta. in aceste conditii nulitatea unei astfel de incheieri poate avea ca temei legal doar dispozitiile art.105 alin. 2 Cod proc. civ.. In aceste conditii trebuie probata o vatamare care nu poate fi inlaturata decat prin anularea actului. Nu cred ca veti avea castig de cauza prin prin invocarea unei asemenea nulitati.
3) Recursul se motiveaza conform art. 302, 303 Cod proc. civ prin cererea de recurs sau separat in termenul stabilit pentru formularea acestuia. in aceste conditii invocarea motivului amintit de dumneavoastra nu mai poate fi facuta prin recusul formulat impotriva respectivei hotarari decat in cazul in care nu s-a implinit termenul de 15 zile.
Referitor la recursul impotriva incheierii de indreptare a erorii materiale din cuprinsul hotararii,
puteti invoca aceasta cale de atac la instanta de fond urmand a fi solutionat in camera de consiliu la un termen stabilit pentru aceasta neavand vreun efect in solutionarea recursului privind fondul cauzei.
Multumesc penru raspuns .
Inca o intrebare : daca in recurs instanta nu sesiseaza nesemnarea de catre judecator a incheierii de amanare a pronuntarii in vederea depunerii de concluzii scrise iar eu nu o invoc pot folosi acest motiv ulterior intr-o alta cale de atac - revizuire / contestattie ?
Motivele de contestatie in anulare si reviziure sunt cele strict prevazute de codul de procedura civila in art. 317 si 322. Situatia dumneavoastra nu se incadreaza in prevederile legale si parerea mea este ca nu veti avea succes prin promovarea unei asemenea cai de atac intemeiata pe motivele expuse
Cerere revizuire
mihami
Buna ziua!
O actiune este castigata la Tribunal, dar este respinsa de Curtea de Apel pe motiv ca o cerere, [i]care in realitate exista ca fila in ... (vezi toată discuția)