avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Explicatii Norma ASF nr 7/2013 art 27 alin 2
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Explicatii Norma ASF nr 7/2013 art 27 alin 2

Buna ziua,

Am primit un refuz pentru despagubire de la PAID in care mi se precizeaza ca potrivit Normei ASF nr 7/2013 art 27 alin 2 '' Stabilirea producerii unui eveniment asigurat, precizat prin PAD ca risc acoperit, se face pe baza actelor emise de institutiile abilitate..." nu se continua aliniatul. Citind am constatat ca exista o continuare foarte clara si se precizeaza care sunt institutiile abilitate "respectiv autoritatile nationale de seismologie, geologie, meteorologie si/sau hidrologie, dupa caz". Asa zisa institutie abilitata la care fac ei referire este primaria prin primar si un referent. Referentul a gresit cand a notat data. Au fost ploi abundente si in urma lor, dar nu exclusiv s-au produs alunecari de teren. Exista constatari din urma cu 2 ani, repetate ca sunt alunecari de teren in zona. Este si o zona in care cutremurele sunt in fiecare saptamana. In zilele cu ploaie nu s-a intamplat nimic, solicitarea de constatate la ISU a fost facuta ulterior la o saptamana.Comisia a venit si a constat alunecarile la 9 zile dupa ploaie. In zilele cu ploi nimeni nu a completat procese verbale ca in acel perimetru sunt alunecari. Si nici nu a fost nimeni in zona tocmai din cauza ploilor. De inundatii nu se pune problema totul se duce la vale, inclusiv pamantul si rocile. Prostia este ca in cele 2 zile cu ploi nu exista asigurare. Initial dosarul a fost aprobat ne-au pus sa deschidem si cont bancar. Apoi s-au razgandit si mi se pare ca o fac cu rea credinta. Daca la primarie s-a gresit ei nu au gresit. Primaria a revenit cu adresa semnata de aceasta data si de cineva competent din partea Serviciului pentru Situatii de Urgenta si se precizeaza ca alunecarile au inceput mai de mult si s-au accentuat in luna respectiva si ca sunt provocate de ploi abundente datorate ultimilor doi ani. Mai fac precizarea ca dauna este totala casa cazand pe zi ce trece.

Rugamintea este sa i-mi spuneti daca primaria poate fi considerata institutie abilitata in contextul normei citate si daca credeti ca se gaseste un specialist care sa ateste ca o alunecare de teren continua a fost produsa doar de ploile din 2 zile, tinand cont de conditiile speciale ale zonei. Am consultat un specialist in geologie pentru a stii daca mai are rost sa investim in reparatii si din recomandarile lui am inteles ca nu este cazul sa insistam sa locuim acolo, alunecarea fiind continua. Nu este vorba doar de pamant care poate ar fi stabilizat prin plantarea de copaci ci si roca se deplaseaza. Numai PAID-ul nu intelege situatia.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 08:21, 29 Martie 2017
Buna sera,

Institutiile abilitate sunt cele precizate de dvs. asa cum sunt mentionate in actul normativ. O polita de asigurare nu se incheie doar atunci cand exista pericolul/ riscul de aparatie a evenimentului ci in mod continu, mai ales ca vorbim de o asigurare obligatorie.
Rolul Primariei ar fi acela sa amendeze proprietarii care nu incheie polite de asigurare obligatorii pentru locuinte.
Astep cu nerabdare o reactie din partea PAID. Am depus o contestatie. Aveti idee in cat timp trebuie sa primesc un raspuns? Si care ar fi pasul urmator daca voi primi un raspuns similar?

Casa nu mai poate fi asigurata, Nu mai este o locuinta, o cladire folosibila in scop de locuinta. In iunie expira ultima polita. Poate si primaria ar trebui sa faca ceva, mai nou au inceput si gospodariile invecinate sa "plece" la vale. Dar normal ca ar costa muuult sa ne stramute.

Multumesc!
OG 27/2002 Art. 8
(1)Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a primii despagubiri pentru o proprietate distrusa de neglijenta autoritatilor sebastianbugan sebastianbugan Bun gasit tuturor celor care activeaza pe acest forum. Va rog sa ma sfatuiti, indrumati, caror organisme, organizatii sa ma adresez, ... (vezi toată discuția)
Asigurare casa Livica Livica In legatura cu asigurarea casei am o nelamurire. Am citit undeva pe net ca nu se despagubesc inundatiile din ploaie. Cum vine asta ca eu nu inteleg. Eu stiam ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie a locuintei carmen bodeanu carmen bodeanu cum si cine verifica daca un proprietar si-a facut asigurarea obligatorie a locuintei ,astfel ca in caz contrar sa poata fi amendat? (vezi toată discuția)