Bun gasit tuturor celor care activeaza pe acest forum.
Va rog sa ma sfatuiti, indrumati, caror organisme, organizatii sa ma adresez, care legi imi apara drepturile in urmatoarea situatie.
O parte a proprietatii si locuinta mi-au fost afectate de o alunecare de teren declansata de topirea zapezii din primavara anului 2011.Primaria si Prefectura imi spun ca nu au cu ce ma ajuta sa-mi refac locuinta, ca nu au fost prevazute fonduri pentru astfel de situatii, cu toate ca orasul in care locuiesc este catalogat in "Planul de Amenajare a Teritoriului National" (legea 575/2001, sectiunea a v-a, anexa 6) drept zona cu potential ridicat de producere a alunecarilor de teren.
Singura solutie de ajutor pe care au identificat-o cei de la primarie ar fi sa-mi dea in concesiune un teren de aprox. 450 mp, teren care, in trecut, a avut aceleasi probleme ca cele pe care le are portiunea din proprietatea mea in prezent si pentru care, spun cei de la primarie, s-au luat masuri de stabilizare, reabilitare, teren pentru care ar trebui sa platesc taxa de redeventa si pe care nu ar fi tocmai ideala construirea unei locuinte, fiind intr-un plan destul de inclinat.Pina aici mie imi pare a fi vorba de niste interese obscure ale primariei, degrevare de responsabilitati fata de acel teren cu beneficiile de rigoare in urma incasarii taxei de redeventa, eliminarea platii impozitului din visteria primariei etc. si asta in raport cu ce va expun in continuare.
Parcela de teren aflata in proprietatea mea, masoara, conform planului cadastral, 4855mp si este o parcela unitara.Din aceasta suprafata mi-au fost afectati cca. 800mp si locuinta, restul de 4000mp raminind in stare naturala, neafectati si cu o configuratie buna pentru construirea unei locuinte fara cheltuieli suplimentare.
Cu toate acestea primaria insista sa fac pe cheltuiala proprie studiul hidro-geotehnic, pentru ca Institutia Primarului nu are fonduri pentru asa ceva, cu toate ca rezolutia Prefecturii a fost ca Primaria sa faca toate demersurile pentru a obtine fondurile necesare efectuarii acestor lucrari si a reactualiza harta de risc a zonei, sau sa accept concesiunea.
Insa eu pun problema in felul urmator:
Ultima reactivare a alunecarii de teren a avut loc in anul 1997 dupa ploile abundente din acel an si in urma careia au fost stramutate, la interventia Guvernului, 4 familii, familii ce isi aveau proprietatea la cca. 50m mai sus de proprietatea mea si care proprietati sunt separate de drumul public, proprietatea primariei.
Daca autoritatile(Primaria, Prefectura, IGSU, etc.) ar fi luat masurile necesare, in toti acesti ani, de stabilizare, atenuare a efectelor calamitatilor naturale, conform legilor(exp. legea protectiei civile), atunci casa mea ar fi fost si azi in stare buna de locuit si atit eu cit si familia mea nu am mai fi trecut prin tot acest stres, clipe de groaza, teama etc.Mentionez ca in anul 2010 mi-am incheiat asigurarea obligatorie a locuintei impotriva calamitatilor naturale dar de pe urma asigurarii m-am ales cu o suma cu care nu imi pot construi nici un garaj modest daramite o casa.
Configuratia topografica a alunecarii este urmatoarea;
1-punctul de plecare a alunecarii
2-proprietate afectata de alunecare in anul 1978 si al carei proprietar a fost stramutat 4 ani mai tirziu
3-proprietate afectata de alunecare in anul 1997 si al carei proprietar a fost stramutat un an mai tirziu.(proprietatea continea 3 imobile)
4-drumul public de acces catre alte 15 locuinte
5-proprietatea mea
Intrebare: Pot fi acuzate Primaria, Prefectura, IGSU, Consiliul Judetean, alte structuri de savirsirea infractiunii de distrugere a proprietatii, neglijenta in serviciu sau alte acuzatii avind in vedere ca aveau la cunostinta de aceste alunecari(a se intelege ca nu a fost o alunecare primara ci o reactivare a alunecarii) de mai bine de 30 de ani si nu au facut nici cel putin acele studii specifice pentru a stabili felul, tipul alunecarii, daramite sa mai ia si masuri de atenuare, stabilizare a terenului?
Rog maxima seriozitate si raspunsuri de la cunoscatori!