avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Domeniu public privat sau proprietate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Domeniu public privat sau proprietate?

In momentul in care, un grup de blocuri cu o curte aferenta imprejmuita a fost pus in circuitul de vinzare (inainte de 1990), parte din proprietarii cumparatori de apartamente, au primit in actul de proprietate si o bucata/parcela din acea curte, trecuta ca teren in folosinta pe toata durata de viata a acelor constructii (blocuri).
Acea parcela, este impozitata separat de locuinta detinuta. Cum se intituleaza legal acel teren ?
-Acum : Pe o parte din acel teren deja impozitat, citiva proprietari si-au construit garaje; au intocmit la momentul constructiei garajelor si un dosar catre autoritatile competente pentru a primii aprobarile necesare (pe care le-au si primit,inainte de anii 1990). Dupa 1990,au venit inspectori din cadrul primariei si au impus la parte din detinatorii de garaje o taxa suplimentara, ba chiar calculata retroactiv.
Unii proprietari au platit-o, altii s-au luptat pentru a nu platii, si au si reusit .
-In ziua de azi, sunt proprietari dintre cei care nu si-au construit garaje inca, dar au de gind. Dupa cunostinta dvs., se mai elibereaza avize de constructii provizorii tip garaj, in situatia expusa mai sus?
- Este normala, intreb eu, aceasta dubla impozitare si pe terenul detinut si pe constructia tip garaj ?
-Si pina la urma, cum se intituleaza tipul de proprietate detinuta (ma refer la statutul acestui teren al curtii ?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 08:14, 2 Martie 2010
Terenul este proprietatea localitatii (probabil domeniul public) iar proprietarii apartamentelor au doar un drept de folosinta.
In conditiile in care unii au solicitat autorizatie pentru un garaj trebuia sa detina un titlu asupra terenului, si, probabil, li s-a incheiat un contract de concesiune pentru acel teren, contract in baza caruia achita o redeventa valorica anuala.
In ce priveste garajul, acesta e o constructie si pentru acesta se achita impozitul pe cladiri, prevazut de codul fiscal.
Nu stiu daca azi se mai pot edifica garaje .... tine de politica de urbanism adoptata de fiecare Consiliu local .... si de unele restrictii impuse de legile reparatorii (247/2005).
Nu este o impozitare dubla .... pentru teren se plateste redeventa, iar pentru cladire impozit.
Proprietarii au eliberate titluri de proprietate asupra parcelelor de teren detinute, si pentru care platesc impozit separat, fata de locuinta. Atentie, este vorba de impozit si nu de o redeventa .S-a cerut in anii 1968 aprobare ptr. constructii garaje, iar in 1990, cind au cumparat locuintele, au inceput sa plateasca impozit si pe teren (impozit care raportat la suprafata, este mai mare decit impozitul pentru suprafata locuintei) .
- Se schimba cu ceva situatia?
- Multumesc !
daca terenul este proprietate al locatarilor, in functie de spatiul pe care il aveti puteti construi cu autorizatie orice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare drept proprietate Robert Marian Robert Marian Am cumparat un apartament. Cota de teren aferenta mi-a fost data in concesiune pe termen nelimitat, cu obligatia de a plati anual o suma de bani. Suprafata de ... (vezi toată discuția)
Constructii abuzive pe teren privat gameoversrl gameoversrl Detin TITLU DE PROPRIETATE pe un teren pe care se afla cateva garaje construite inca din regimul comunist dar pentru care nu exista documente. Intr-o perioada ... (vezi toată discuția)
Teren fara acte lauryss lauryss daca Xsi Ysunt titulari de rol ai unui teren,asta inseamna ca ei pot fi si proprietari ai aceluiasi teren? (vezi toată discuția)