avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... mi-am pierdut calitatea de coasigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

mi-am pierdut calitatea de coasigurat

Bună ziua.
Vă rog să mă ajutați să înțeleg situația în care se află mama mea în vârstă de 74 de ani.

În anul 2016 a obținut un venit brut din arendarea unui teren agricol în valoare de 2546 lei și un venit brut din dobânzi în valoare de 149 lei, deci un total brut pe anul 2016 de 2695 lei, adică 224, 58 lei / lună (conform Adeverinței de venit eliberată de Administrația Finanțelor Publice).
Datorită acestor venituri nu mai are calitatea de coasigurat la CNAS și nu mai beneficiază de asistență
medicală.
A fost la CAS și i-au spus că pentru a fi asigurat trebuie să plătească lunar aproximativ 80 lei pe lună, reprezentând 5,5 % din 1450 lei cât este salariul minim brut pe economie.
Nu ar fi corect și echitabil să plătească 5,5 % din 224, 45 lei, adică 5,5 % din venitul lunar brut realizat?
Dacă ea a realizat un venit brut lunar de 224,45 lei și plătește 80 lei pentru CAS, înseamnă că ea plătește 35,44% din venitul lunar brut realizat, adică este mai asigurată decât celelalte persoane??
Precizez că nu mai realizează alte venituri (nu are pensie, nu ajutoare sociale etc.)… iar în anul 2017, până în prezent, nu a realizat venituri (conform Adeverinței de venit eliberată de Administrația Finanțelor Publice).

Cum este corect? Poate știe cineva cum trebuie procedat sau ce act normativ trebuie corectat.
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: elenazan , utilizator 17:43, 18 Martie 2017
Conform art.180 din legea 227/2015(codul fiscal), persoanele care realizeaza venituri exclusiv din investitii(dobanda) si cedarea folosintei bunurilor(arenda) datoreaza CASS si baza de calcul nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie.Altfel stau lucrurile in cazul persoanelor care sunt salariate sau pensionare si realizeaza venituri de natura celor discutate aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

5,5% asigurari de sanatate danaistratescu danaistratescu Buna ziua, O persoana de 20 de ani care este student si are mandat de asistent in brokeraj, din care castiga [b]doar[/b] comision in functie de politele de ... (vezi toată discuția)
Sanatate pentru veniturile din chirii obtinute de persoane fizice in 2016 vasilemb vasilemb Inchiriez o hala la o societata comerciala si vreau sa stiu ce impozite sunt obligat sa platesc. Am inteles corect ca trebuie sa achit 16% din venitul NET ... (vezi toată discuția)
Contributie cass arendator cyan cyan O persoana care nu are alte venituri dar detine un teren agricol dat in arenda pentru care i se va retine incepand de la 01 ianuarie 2014 contributia ... (vezi toată discuția)