avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general 5,5% asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

5,5% asigurari de sanatate

Buna ziua,
O persoana de 20 de ani care este student si are mandat de asistent in brokeraj, din care castiga doar comision in functie de politele de asigurari incheiate (rca, casco, tursim, viata etc), trebuie sa plateasca asigurari de sanatate (5,5%) la venitul brut realizat de el sau la salariul minim brut pe tara.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Dana
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 00:43, 2 Aprilie 2012
Se plateste lunar la venitul realizat din comision dar nu mai putin decat un salariu minim brut pe tara.
Daca el intr-o luna castiga 0 lei sau 400 lei, adica in nici un caz nu ajunge la suma aferenta salariului minim brut pe tara, el plateste 5,5% la salariul minim brut pe tara in fiecare luna?
Da, asa plateste.
Nu va suparati eu am gasit pe site-ul casmb.ro acest anunt, referitor la cotele aferente asigurarilor de sanatate.
Nu cumva persoana despre care am intrebat se incadreaza la ultima categorie, si trebuie sa plateasca 5,5% la venitul impozabil? Revin acest om nu este salariat, deci nu are contract de munca, are mandat de asistent in brokeraj.
Multumesc anticipat pentru lamurire.

=============================================================

2009.01.14 - ANUNT
Cotele de contributie la Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate

Conform OUG nr. 226/2008, publicata in MO nr. 899/31.12.2008, cotele de contributie de asigurari sociale de sanatate aferente anului 2009 sunt urmatoarele:

Angajatori - 5,2% la fondul de salarii;

Salariati - 5,5% la veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;

Persoanele care se asigura facultativ - 10,7% la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara;

Persoanele care realizeaza venituri impozabile din: activitati independente, agricultura si silvicultura, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobanzi, drepturi de proprietate intelectuala, alte venituri care se supun impozitului pe venit - 5,5% la venitul impozabil.

Colegul meu v-a raspuns foarte corect. S-au adus modificari foarte multe. Tineti cont ca suntem in anul 2012.

Conform Codului Fiscal in vigoare :
ART. 296^27 Contribuabilii
(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
[...]
e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.

ART. 78 Definirea veniturilor din alte surse
(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
a) prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă sau de orice altă entitate, în cadrul unei activităţi pentru o persoană fizică în legătură cu care suportatorul nu are o relaţie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. 3 din prezentul titlu;
b) câştiguri primite de la societăţile de asigurări, ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi cu ocazia tragerilor de amortizare;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor asigurari de sanatate camellia_camy camellia_camy [i]Buna ziua! As dori sa va intreb daca o persoana care are PFI cu domeniu activitate asigurari non viata ,este platitor la asigurarile de sanatate ? ... (vezi toată discuția)
Declaratie sanatate mmanu mmanu buna ziua va rog sa ma asistati in completarea declaratiei anuale la sanatate anul trecut am inceput activitate pe pfa in partida simpla, am depus decl. la ... (vezi toată discuția)